fbpx Skip to main content

Исландия – вълшебна красота в Ледовития океан

Остров Исландия е една от най-северните точки на Европа. Намира се в Атлантическия океан между Гренландия и Шотландия и на северозапад от Фарьорските острови.

Исландците – наследници на викингите

Смята се, че исландците са наследници на викингите, макар че първите заселници на острова вероятно са били православни ирландски монаси.

Загадъчната Исландия
Загадъчната Исландия

“Ринг Роуд” – околовръстното шосе на Исландия

Най-добрият начин да се разгледа Исландия е да се мине по „Ринг Роуд“ (околовръстното шосе), който е с дължина 1500 км и обикаля цялото крайбрежие, но има една подробност. От 13 000 км пътища на островната държава, почти две трети са неасфалтирани.

 Околовръстният път "Ринг Роуд"
Околовръстният път “Ринг Роуд”

Пътят минава през рибарското село Дюпивогур, покрай един от най-големите ледници в Европа – Ватнайокул и стига до езерото Йокулсарлон.

Златният кръг – прочутият туристически маршрут

Най-прочутият туристически маршрут е Златният кръг, който е на час и половина път с кола от Рейкявик и прави кръг от около 300 км.

Ледникът Ватнайокул
Ледникът Ватнайокул

Основни спирки по Златния кръг

Трите главни спирки по Златния път са водопадът Гълфос (Златният водопад), националният парк Тингвелир и богата на геотермална активност долина Хаукадалур, в която се намират гейзерите Гейсир и Строкур. Именно от исландския Гейсир произлиза думата гейзер.

Гейзерът "Гейсир"
Гейзерът “Гейсир”

Благодарение на горещите извори, в Исландия се отглеждат банани, грозде, царевица, зеленчуци, орхидеи и рози.

Изобилие от плодове и зеленчуци
Изобилие от плодове и зеленчуци

Магическият водопад Гълфос

Една от най-големите ценности за исландците е магическият водопад Гълфос. С двойната си каскада това е един от най-мощните водопади на територията на Европа. Удивителната природна картина на падащите кристални води е природен феномен не само за самата Исландия, а и в световен мащаб.

Магическият водопад Гълфос
Магическият водопад Гълфос

Водопадът е разположен на полуостров Рейкянес, в чийто недра се е образувал горещият извор, формиран главно от пореста лава. Минералите във водата се изтласкват на повърхността от горещата вода и имат лечебни свойства, а калта прочиства кожата.

“Златният водопад” 

Гълфос е наричан също и „Златният водопад“ най-вече заради приказната картина по залез слънце. Благодарение на слънчевите лъчи цветът на водата прилича на злато.

Златният Гълфос
Златният Гълфос

Синята лагуна – термалният басейн на Исландия

На 40 км от столицата се намира най-известният термален басейн в Исландия – Синята лагуна. Широчината на лагуната е 200 метра, а дължината – около 2 км. Дълбочината варира от 1 до 3 метра, а температурата на водата е 37-40С, дори и през зимата.

Синята лагуна
Синята лагуна

В началото туристите се къпели безплатно, но поради изгаряния територията на басейна е заградена и температурата на водата се регулира.

bluelagoon

Посетете Исландия, за да усетете топлина насред Ледовития океан.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.