fbpx Skip to main content
Исландия – вълшебна красота в Ледовития океан

Исландия – вълшебна красота в Ледовития океан

Остров Исландия е една от най-северните точки на Европа. Намира се в Атлантическия океан между Гренландия и Шотландия и на северозапад от Фарьорските острови.

Исландците – наследници на викингите

Смята се, че исландците са наследници на викингите, макар че първите заселници на острова вероятно са били православни ирландски монаси.

“Ринг Роуд” – околовръстното шосе на Исландия

Най-добрият начин да се разгледа Исландия е да се мине по „Ринг Роуд“ (околовръстното шосе), който е с дължина 1500 км и обикаля цялото крайбрежие, но има една подробност. От 13 000 км пътища на островната държава, почти две трети са неасфалтирани.

Ринг Роуд

Пътят минава през рибарското село Дюпивогур, покрай един от най-големите ледници в Европа – Ватнайокул и стига до езерото Йокулсарлон.

Златният кръг – прочутият туристически маршрут

Най-прочутият туристически маршрут е Златният кръг, който е на час и половина път с кола от Рейкявик и прави кръг от около 300 км.

Ледник Ватнайокул

Основни спирки по Златния кръг

Трите главни спирки по Златния път са водопадът Гълфос (Златният водопад), националният парк Тингвелир и богата на геотермална активност долина Хаукадалур, в която се намират гейзерите Гейсир и Строкур. Именно от исландския Гейсир произлиза думата гейзер.

Гейзер “Гейсир”

Благодарение на горещите извори, в Исландия се отглеждат банани, грозде, царевица, зеленчуци, орхидеи и рози.

Магическият водопад Гълфос

Една от най-големите ценности за исландците е магическият водопад Гълфос. С двойната си каскада това е един от най-мощните водопади на територията на Европа. Удивителната природна картина на падащите кристални води е природен феномен не само за самата Исландия, а и в световен мащаб.

Водопад Гълфос

Водопадът е разположен на полуостров Рейкянес, в чийто недра се е образувал горещият извор, формиран главно от пореста лава. Минералите във водата се изтласкват на повърхността от горещата вода и имат лечебни свойства, а калта прочиства кожата.

“Златният водопад” 

Гълфос е наричан също и „Златният водопад“ най-вече заради приказната картина по залез слънце. Благодарение на слънчевите лъчи цветът на водата прилича на злато.

Синята лагуна – термалният басейн на Исландия

На 40 км от столицата се намира най-известният термален басейн в Исландия – Синята лагуна. Широчината на лагуната е 200 метра, а дължината – около 2 км. Дълбочината варира от 1 до 3 метра, а температурата на водата е 37-40С, дори и през зимата.

Синята лагуна

В началото туристите се къпели безплатно, но поради изгаряния територията на басейна е заградена и температурата на водата се регулира.

Посетете Исландия, за да усетете топлина насред Ледовития океан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.