fbpx Skip to main content

5 природни забележителности в Исландия, които не са за пропускане

Страната на огъня и леда е сурова, но и безкрайно красива и разнообразна. Исландия е истинско предизвикателство – посетете я с нас и няма да съжалявате!

Тук има вулкани, ледници, гейзери, водопади и доста зеленина.

landmannalaugar-iceland-2-1024x576

А ето и пет природни забележителности, които не са за изпускане.

Водопадът Гълфос

Водопадът Гълфос е известен още като „Златния водопад“. Широк е 20 м., а височината му е 32 метра. При залез слънце цветът на водата прилича на злато, откъдето идва и името му.

gullfoss-waterfall-in-iceland-1512982438-1000X561 golden

В слънчеви дни дъгите с преливащи се цветове създават незабравима картина.

gullfoss

През зимните месеци водопадът е също очарователен, когато всичко е обвито от сняг и ледени блокове. Каньонът, в който падат водите му е широк 2,5 км, а дълбочината му е цели 70 метра.

The-Gullfoss-Falls-in-Iceland-in-winter-when-the-falls-are-partially-frozen

Глетчерът Вахтнайокутъл

Вахтнайокутъл е най-големият глетчер в Исландия. Разположен е в югоизточната част на острова и покрива повече от 8% от площта на Исландия. По размер това е най-големият ледник в Европа и втори най-голям по площ.

Вахтанйокутъл

Средната дебелина на леда е 400 м, а максималната 1000 м. Това го поставя на трето място след ледниците на Антарктида и Гренландия. Под ледника има няколко вулкана и огромен кратер, в който има езеро дълбоко 488 метра.

Vatnajokull-National-Park-Iceland-Beyond-Wall

Езерото Тингвалаватн

Това е уникално място на Земята, защото тук може да видите къде свършва Европа и къде започва Америка. В езерото се намира Силфра. Естествената граница е голяма пукнатина в земната повърхност, разделителна линия между континентите Европа и Америка.

 

Сифра
Силфра

В Силфра видимостта е на около 100 метра, а гмуркачите имат възможност да докоснат и двата континента едновременно. Пещерата е голямото предизвикателство, но малко се осмеляват да се гмурнат в нея заради дълбочината – 63 метра и тесния вход.

Пещерата Силфра
Пещерата Силфра

Плажът Рейнисфяра

Плажът Рейнисфяра се намира в най-южната част на Исландия и често е включван в класациите за най-красивите нетропически плажове в света. Плажната ивица е черна и  дължината й е пет километра. Вълните са опасни и непредсказуеми, а черните пясъци се свързват с митове за тролове и морски чудовища.

Рейнисфара
Рейнисфяра

На гърба на Рейнисфяра се намира вулканът Катла, както и една кръчмичка с най-хубавата агнешка чорба в Исландия.

Вулканът Катла
Вулканът Катла

Край плажа се издига планината Рейнисфятл с изумителни базалтови колони и пещера, която според легендата е обитавана от тролове.

Базалтови колони
Базалтови колони

Синята лагуна

Синята лагуна е единствена и уникална в цял свят. Тя е геотермично образувание, а басейните са с обща площ от 5000 кв.м. Името си лагуната дължи на уникалния цвят на водата, която е смесица от морска и сладка вода – 2/3 морска и 1/3 сладка, една изключително рядка комбинация.

Синята лагуна
Синята лагуна

Температурата никога не надвишава 40 градуса и има лековити способности. Тук е отворен първият спа център в Исландия, а посетителите смятат лагуната за най-романтичното място в Исландия.

blue lagoon

Посетете Исландия, за да се уверите, че тази неземна красота наистина съществува.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.