fbpx Skip to main content
Скандинавски дневници: Синята лагуна в Исландия

Скандинавски дневници: Синята лагуна в Исландия

Пренасяме ви на едно вълшебно място в Исландия – Синята лагуна. Нашето предложение за екскурзия до тази приказна страна ще ви отведе там – очакваме ви, за да споделим преживяването, наречено Исландия, заедно! Потопете се в разказа ни и стягайте багажа!

Август е. Лятото на нашата Исландия завършва. Лято в най-невероятната скандинавска страна: огнедишащи вулкани, китове, разломи, най-мощните и най-големи водопади в Европа, най-миролюбивият народ, най-многото писатели, най-северната столица в света – Рейкявик, най-дружелюбните жени, най-веселата полиция, най-скъпият алкохол, най-странната храна…

Геотермалната електростанция „Свартсенги“
Геотермалната електростанция „Свартсенги“

Предстои ни полет към България и преди да напуснем извънземната Исландия, спазваме традицията да се отбием в един от най-оригиналните спа-комплекси в света – Синята лагуна (исл. Bláa Lónið). И степенуването в превъзходна степен с „най-“ не е пресилено. Защото, когато исландецът реши да направи нещо, той го прави по най-добрия начин. Ще обуздае стихиите от недрата на земята, ще ги вкара в геотермалната електростанция „Свартсенги“ (бълг. „Черната поляна“), ще произведе електричество, после ще вкара парата и топлата вода в домовете на 21 000 домакинства на близкия полуостров Рейкянес и накрая ще напълни близкото лавово поле с 9 млн литра вода.

Синята лагуна - 1
Синята лагуна – 1
Синята лагуна - 2
Синята лагуна – 2

Синята лагуна се намира на 47 км от столицата Рейкявик и на 27 км от Международното летище в Кефлавик. Водата в нея идва от дълбочина 2 км и представлява смес от солена и сладка вода, съчетана под огромното налягане, въртящо турбините на електростанцията. По пътя си към повърхността водата обогатява състава си със силикати и минерали. Характерният синьо-зелен цвят се дължи на специфичните водорасли в лагуната.

Особено популярни са маските със силикатната смес – всеки гребва от дървените ведра и я нанася по лицето си.

Синята лагуна - 3
Синята лагуна – 3

Интересни факти за Синята лагуна:

  • Температурата на водата е между 37-40 ° C
  • Водата е самоочистваща се – подновява се на всеки 40 часа
  • Средната дълбочина  0.8-1.2 метра, в най-дълбоката си точка е 1,6 метра
  • Има собствена козметична линия
  • Бар, заплащането в който става посредством специална магнитна гривна, която отключва и гардеробите за съхранение на багаж
  • Всяка година се посещава от около 400 000 човека

Елате с нас на Синята лагуна – няма да съжалявате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.