fbpx Skip to main content
Истерията „Черен Петък“

Истерията „Черен Петък“

През 2018 година Черният петък ще бъде най-голямото „шопинг“ преживяване за тази година.  Броени дни ни делят от дата 23 ноември, когато всеки ще може да се наслади на невероятни намаления в повечето търговски обекти.

Лудницата в мола
Лудницата в мола

Идеята за „Черния петък“

Идеята за „Черния петък“ се заражда в САЩ през 60-те години на миналия век, но вече се празнува в цял свят и по традиция се празнува. „Черният петък“ се провежда ден след Деня на благодарността, който според календара се пада в последния четвъртък на ноември. И така, само ден след един от най-почитаните за американците празници, те се втурват към магазините, за да дадат началото на коледния пазар.

Истерията „Черен Петък“ 2
Черен петък в Ню Йорк

„Черният петък“ и на какво дължи името си?

Името си „Черният петък“ дължи на Филаделфия, където за първи път този термин се използва, но не за шопинг, а за това, че по улиците след Деня на благодарността е пълно с коли и пешеходци. Истинската история идва от филаделфийските полицаи, автобусни шофьори и таксиджии. По този начин те са описвали хаоса с трафика, причинен от началото на коледното пазаруване, когато нито един полицай нямал право да си взима почивен ден.

Истерията „Черен Петък“ 3
Кой превари, той завари

Удари „черното“ или „червеното“

Една друга традиция с „Черния петък“ датира от 80-те години на ХХ век, когато търговците на дребно използват този термин за онзи ден от годината, когато печалбата ще е най-голяма, тъй като харчат много пари за  намалени стоки. По този начин търговските компании „ударили черното“ (направили добра печалба), след като са работили без изгода „на червено“ през годината.

Истерията „Черен Петък“ 4
Най-големите ентусиасти

Черният петък днес

Търговците изкушават с намаления, а хората купуват често ненужни стоки заради приемливите им цени. В зародения в САЩ „Черен петък“ (Black Friday) отскоро съществува и инициативата „Зелен петък“ (Green Friday). Тогава всички са поканени да посетят природните паркове и исторически резервати, за да прекарат с близките си сред природата.

Истерията „Черен Петък“ 5

Черният петък – един от най-големите пазарски дни на годината

На този ден магазините отварят по-рано, а „Черният петък“ бележи началото на предпразничното коледно пазаруване. В наши дни терминът означава печалба, не проблеми. Това е времето, когато купувачите се потапят в препълнените магазини с надеждата да получат най-добрите цени.

Истерията „Черен Петък“ 6

Черният петък в България

Броени дни ни делят от датата 23 ноември 2018 г. Всички ще могат да се насладят на невероятни намаления в почти всички търговски обекти. Очаква се повече от 43% от българите да участват в тазгодишния „Черен петък“. Голямо е изобилието от продукти, които ще бъдат предлагани на промоционални цени.

Истерията „Черен Петък“ 7
Шопинг по български

Приет или не, с „Черния петък“ започва началото на коледното пазаруване. Истерията около този ден с годините става все по-голяма, независимо от протестите срещу консуматорството и алтернативния „Ден на нищокупуването“.

И ние сме се подготвили подобаващо. Прегледайте списъка с екскурзиите, които ще промотираме от 23.11.2018 до 27.11.2018 и бъдете готови да резервирате. Промоционалните места са ограничени!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.