fbpx Skip to main content
Италианските алпийски езера

Италианските алпийски езера

Разположени в изключително красиви местности, италианските алпийски езера притежават голяма притегателна сила, както за туристите посещаващи Италия, така и за самите италианци. Повечето от тях заемат долини, образувани при издигането и нагъването на алпийската планинска верига. По време на сравнително скорошните от геологична гледна точка заледявания през Плеистоцена, ледниците с които са били покрити Алпите преминават през тези долини премествайки огромни количества почва и скали, оставяйки след себе си многобройни моренни образувания. След оттеглянето на ледниците тези долини постепенно се запълват с вода и така се появяват алпийските езера. Езерата образували се в ледникови долини се характеризират с тясна и издължена форма, и обикновенно са доста дълбоки. Езерата Гарда, Комо и Маджоре принадлежат към южната група алпийски езера и се намират на територията на днешна Италия. Наричат ги още „Инсубрийски езрера” по името на келтското племе Инсубри, населявали някога областта Инсубрия (днешна Ломбардия) и основали град Медиоланум (днешният град Милано).

Сирмионе езерото Гарда
Градчето Сирмионе на езерото Гарда

Благословени с мек климат, романтични гледки и тучна растителност, езерата предлагат незабравими изживявания за посетителя. Туристическият сезон се простира от Април до Октомври, но идеални за посещение са месеците Май, Юни и Септември, когато не е толкова горещо и все още ги няма многобройните местни и чуждестранни туристи. Това е и времето когато района на езерата е домакин на някои от най-представителните събития в италианския културен календар. Най-престижен от всички разбира се е фестивалът „Stresa Settimane Musicali” провеждащ се от Юли до Септември и представящ различни класически концерти в околностите на езерото Маджоре. Град Бреша в околностите на езерото Гарда е домакин на пиано фестивал през Май и Юни, а в шикозният курорт „Gardone Riviera”, който е любимо място на известни личности като австийският император Франц Йосиф, Съмърсет Моъм, Владимир Набоков, Уинстън Чърчил и др., се представят различни драматични постановки, оперни и симфонични концерти под открито небе.

Крепостта Рока Скалиджера в Сирмионе
Крепостта Рока Скалиджера в Сирмионе

Най-голямо от всички италиански езера е езерото Гарда с площ от 370 кв. км., граничещо на югозапад и запад с областта Ломбардия, на изток и югоизток с областта Венето и на север с областта Трентино. Намиращо се на 65 м. надморска височина, то е дълго 54 км. и широко 18 км., като максималната му дълбочина достига 346 м. Езерото Гарда се подхранва от река Сарка в северната му част, а се оттича чрез река Минчио в южната част. Заобиколено е от панорамният път Гардесана (дълъг около 140 км.), отворен през 1931 г. и предлагащ прекрасни гледки и места за почивка. Използващ като щит планинския масив на Алпите от север, района на езерото Гарда има мек средиземноморски климат предлагащ отлични условия за почивка. Именно заради мекия климат по южния и западния му бряг растат в изобилие цитрусови дръвчета, маслини, лозя, олеандри, кипариси и палми. Малки параходчета кръстосват водите му, свързвайки градовете Рива, Гарняно, Десензано дел Гарда и Пескиера дел Гарда.

Градчето Варена на езерото Комо
Градчето Варена на езерото Комо

Езерото Маджоре е второто по големина езеро в Италия с площ от 212 кв. км. източната част на което лежи в областта Ломбардия, а западната в областта Пиемонт. Севрният му край се намира в швейцарския кантон Тичино. Езерото се намира на 193 м. надморска височина и е дълго 54 км., широко е 11 км. и има максимална дълбочина от 372 м. Най-голямата забележителност тук са Боромеовите острови – това е група от три малки острова (Изола Бела, Изола Мадре и Изола дей Пескаторе), които от края на XV век до днес са собственост на благородническата фамилия Боромео, която все още притежава и правата върху риболова в района.

Вила Белависта в околностите на Комо където е починал Пенчо Славейков
Вила Белависта в околностите на Комо където е починал Пенчо Славейков

Най-малко от трите алпийски езера е Комо, с обща площ от 146 кв. км., дължина от 47 км. и ширина от 4 км. Районът на езерото е известен в цял свят с природната си красота и прекрасните вили разположени по бреговете му. Сред множеството градчета и курорти по бреговете му, особено внимание заслужават Комо, Леко, Беладжо, Тремецо, Менажио и Варена.

Беладжо, перлата на езерото Комо
Беладжо, перлата на езерото Комо
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.