fbpx Skip to main content
Какви документи са нужни за дете в чужбина?

Какви документи са нужни за дете в чужбина?

Независимо дали летите, шофирате или плавате, пътуването в чужбина може да бъде стресиращо – особено с дете. Тъй като различните държави и авиокомпании имат различни изисквания, има важни детски документи, с които е необходимо да разполагате, за да си гарантирате, че пътуванията ви са добре организирани. Ето с какво трябва да разполагате при път до Европа или САЩ.

Паспорт

За децата от всички възрасти обикновено се изисква валиден паспорт, когато пътуват със самолет в чужбина. Докато тези, пътуващи по суша или море, могат да стигнат до повечето дестинации с акт за раждане, е препоръчително да се носи паспорт. Тъй като паспортите са основната форма на идентификация по време на пътуване в чужбина, си струва да носите такъв за всеки случай. При кандидатстване за паспорт се изисква и такса. И двамата родители или настойници трябва да подпишат формуляра за кандидатстване. Ако детето ви е бебе или е на възраст под 16 години, паспортът му ще бъде валиден за пет години.

Съгласие за пътуване на непълнолетни

Формулярът за съгласие за пътуване в чужбина предоставя доказателство, че детето има разрешение да замине без присъствието на двамата (или един от тях) законни настойници. Този документ е полезен, тъй като може да помогне да се предотвратят инциденти или отвличане. Ако детето пътува с възрастен, който не е законен настойник, то се нуждае от писмо за съгласие, подписано от двамата родители, което да е нотариално заверено. Ако пътуват с единия родител, другият родител също трябва да подпише формуляра за съгласие. И в двата случая родителите или настойниците трябва да потвърдят своята самоличност с копие на техния паспорт или лична карта.

Доказателство за роднинска връзка

Акт за раждане

При пътуване родителите трябва да носят и доказателство за връзката си с детето. Това може да включва акт за раждане, съдебна заповед или решение за осиновяване. Разведените родители трябва да носят формуляри за настойничество, като формуляр за съгласие за пътуване, в който се посочва, че и двамата родители са съгласни да се осъществи пътуване под грижите само на единия родител. Необходимо е също копие от съдебната заповед, нотариално споразумение за развод или други правни документи за задържане, които доказват договореностите им за попечителство. Ако има починал родител, трябва да се представи копие от смъртния акт.

Съвети за родители

Семейна почивка

Пазете всички документи на безопасно и достъпно място, където няма да бъдат лесно повредени или откраднати. Винаги се консултирайте с вашия туристически агент, авиокомпания или държавен служител, за да разберете дали има някакви специфични декларации, необходими за вашето пътуване. Ако летите в чужбина, опитайте се да пристигнете на летището два часа по-рано, за да имате достатъчно време, за да минете всички проверки. Уверете се, че детето ви има вашата лична информация по всяко време, заедно с копия на формулярите за съгласие за пътуване, маршрут и паспорт. Добре е паспортите да останат при родител или настойник, ако е възможно. Прочетете всички документи предварително, за да сте сигурни, че информацията е пълна и точна.

По-внимателното планиране може да отнеме много стрес при пътуване в чужбина. Ако искате да пътувате с дете, посетете нашия блог – rual-travel, където ще намерите повече информация относно различните дестинации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.