fbpx Skip to main content
Камбоджа – красивото и екзотично кралство

Камбоджа – красивото и екзотично кралство

Какво по-хубаво от далечно екзотично пътуване! Подарете си екскурзия до Камбоджа и няма да съжалявате! Днес ви отвеждаме именно там…

Кралство Камбоджа се намира в Югоизточна Азия, а съседките й са Тайланд, Виетнам и Лаос. Хората обичат краля, макар и да не взима никакви важни решения. По-голяма част от населението на страната са кхмери, които се считат за най-красиви сред азиатците.

central-market-Phsar-Thmei-phnom-penh-cambodia-2

Областта Ангкор е най-известният паметник на древната култура в страната. Някога това е било местоположението на редица столични градове на Кхмерската империя в периода ІХ-ХІІІ век. Площта й заема 200 кв.км.

Ангкор
Ангкор

Сиам Реап – „вратата“ към храмовете на Ангкор

Някога тих и спокоен град, днес в него се стичат много поклонници и любители на древната история, които се отправят към будистките светини.

Сиам Реап
Сиам Реап

Величествените храмове в Ангкор са над хиляда, а ето и някои от най-впечатляващите.

Ангкор Ват – най-големият храмов комплекс в света

Ангкор Ват е построен през първата половина на XII век в тогавашната столица на древната кхмерска империя. Външната стена е дълга 3.6 километра, като вътре са разположени три правоъгълни постройки, всяка от които се издига по-високо от предишната. В центъра се намират три високи кули, които предлагат незабравима гледка при изгрева на слънцето. Той заема почетно място върху флага на Камбоджа.

Ангкор Ват
Ангкор Ват

Байон – храмът с каменните лица

Храмът е построен през втората половина на XII и началото на XIII в. от крал Джаяварман VII. Издигнат е в сърцето на последната и най-процъфтяваща столица на кхмерската империя, Ангкор Том и е богато декориран с истории от всекидневния живот на кхмерите по онова време. Най-известен е с огромните каменни лица на божества, издигащи се високо над храма.

Храмът Байон
Храмът Байон

Терасата на слоновете 

350-метровата тераса е част от комплекса Ангкор Том. Крал Джаяварман VII я е използвал като платформа, от която да приветства победоносните завръщания на армията си, както и при редица церемонии.

Терасата на слоновете
Терасата на слоновете

Пра Кан – обвит от дървета и всякакви растения

Храмът се намира в североизточната част на Ангкор Том. По-голямата част от него не е реставрирана и множество дървета и растения са прорасли между останките му. Построен е в чест на победата на крал Джаяварман VII над чамите през 1191 г.

Пра Кан
Пра Кан

Неак Пеан – змийският храм

Будисткият храм е построен върху изкуствен остров. Името му произлиза от скулптурите на змии, заобикалящи сградата. Според някои историци мястото олицетворява митично езеро в Хималаите, притежаващо лековити води.

Неак Пеан
Неак Пеан

Та Пром – храмов комплекс сред джунгла

Оригинално именуваният Райавиара е построен в края на XII и началото на XIII в. от крал Джаяварман VII. Комплексът е бил използван като университет и будистки манастир. При разпада на кхмерската империя през XV в. Та Пром е изоставен, като първите опити за реставриране и запазване датират от XX в.

Та Пром
Та Пром

Посетете Камбоджа с нас и се потопете в живота на древна Азия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.