fbpx Skip to main content
Карлови Вари – един от най-престижните термални курорти в Централна Европа

Карлови Вари – един от най-престижните термални курорти в Централна Европа

Карлови Вари или Карлсбад е един от най-известните термални курорти в Централна Европа, разположен в западна Бохемия, на около 130 км. западно от Прага, при сливането на реките Охрже и Тепла. Наречен е на краля на Бохемия и император на Свещената германска римска империя, Карл IV, който основава града през 1370 г. Градът е известен с горещите си минерални извори (13 главни извора, около 300 по-малки), както и с топлата вода на река Тепла. Това безспорно е най-посещаваният курорт в Чехия.

10795736393_4fd08c154d_k
Река Тепла

Първите келтски заселници се установяват на това място преди Средновековието. Най-ранните селища са открити в покрайнините на днешния град.

На 14 август 1370 г., Карл IV, император на Свещената германска римска империя и крал на Чехия, дава привилегии на града, който впоследствие е наречен на негово име. Според легендата той е популяризирал лечебната сила на горещите извори.

Благодарение на публикациите на  д-р Давид Бехер и д-р Йозеф фон Льохнер, градът се превръща в известен минерален курорт, посещаван от много европейски аристократи. Популярността му нараства след завършването на жп линиите до Егер (Хеб) и Прага през 1870 г.

img_569_2.jpg

Броят на посетителите нараства от 134 през 1756 г. до 26 000 годишно в края на XIX век. До 1911 г., те са вече близо 71 000, но Първата световна война слага край на развитието на туризма и води до разпадането на Австро-Унгарската империя в края на 1918 г.

Голяма част от немскоговорящото население е присъединена към новата държава Чехословакия, по силата на Сен-Жерменския договор. В резултат започват масови протести. Демонстрацията на 4 март 1919 г. преминава мирно, но в края на месеца шестима демонстранти са убити от чешки войници, след като ситуацията излиза от контрол.

През 1938 г. Судетенланд, заедно с Карсбад, стават част от нацистка Германия според условията на Мюнхенското споразумение. След Втората световна война, според Потсдамското споразумение голяма част от етническите германци в Карсбад са насилствено прокудени от родните си места. Имуществото им се конфискува без право на обезщетение.

Днес Карлови вари е курортната гордост на Чехия, която, нямайки излаз на море, е доста „ощетена“ в това отношение. Но, честно казано, Карлови вари, е напълно дастатъчен, за да не бъде забравяна Чехия като дестинация за почивка. Днес това е луксозен курорт, запазил своите прекрасни хотели, строени през XIX век, помнещи бляскавите балове от времето на Австро-Унгарската империя, елегантните дами, разхождащи се с чаша вода в ръка, ескортирани от своите стройни кавалери.

10795593064_c1be9a96a3_k.jpg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.