fbpx Skip to main content
Карнавалът във Венеция – маски и безкрайни забавления

Карнавалът във Венеция – маски и безкрайни забавления

Най-старият карнавал

Карнавалът с маски във Венеция е най-старият и най-големият в Европа. Провежда се за първи път през XI век и бързо се превръща в символ на „плаващ град“. До завладяването си от Наполеон през 1797 година, 1000-годишната Венецианска империя се крепи на ежегодния хедонистичен карнавал (Карневале).

Кога се чества карнавалът?

Карнавалът се организира през януари или февруари, преди Великденските пости, за да могат благородниците, богатите буржоа и простолюдието да се смесят под прикритието на маските и да се отдадат на веселие и страсти.

Най-важното събитие – конкурсът за най-добра маска

Едно от най-важните събития на карнавала е конкурсът за най-добра маска. Разнообразието от маските е толкова голямо, колкото и галериите във Венеция.

Различни професии – различни маски

Някога е съществувало негласно правило, че хората с различни професии са носели различни маски. Все пак се различават няколко стила на маските, които се носят на карнавала, които се отличават с типични имена.

Баута (Bauta)

Тази маска е прикривала изцяло лицето на този, който я е носил. Днес е напълно позлатена, макар че в миналото е била обагрена в ярко бял цвят.

Баута
Баута

Медико делла Песте ( Medico dellа peste) – маската на “чумов” доктор

Тази маска е може би най-странната и разпознаваема от венецианския карнавал. Дизайнът произхожда от ХVІІ век, когато френският лекар Шарл де Лорме взаимства маската и други предпазни средства при лечението на заразените от чума.

Медико делла Песте
Медико делла Песте

Коломбина (Colombina) – полумаската

Без невероятната „Коломбина“ карнавалът във Венеция е немислим. Тя е полумаска, която прикрива зоната около очите, носа и горната част на бузите. Често е декорирана със злато, сребро, кристали и пера.

Коломбина
Коломбина

Морета (Moretta) – малката кадифена маска

Морета е малка овална маска, покриваща изцяло лицето и е често изработвана от  черно кадифе. Тя е с големи дупки за очите и без отвор за устата. Произходът й идва от това, че жените, които са я носели, не са говорели.

Морета
Морета

Панталоне (Pantalone) – тъжният мъж

Панталоне  е образ от италианската сцена, който обикновено се представя  като тъжен, възрастен мъж с голям нос, наподобяващ клюна на врана с големи вежди и оклюмал поглед.

Панталоне
Панталоне

Арлекино (Arlecchino) – Дивакът

Арлекино е характерен  комедиен образ, който изобразява „благороден дивак“, който е изпълнен с емоции и е лишен от всякакъв разум. Първоначално маската е била изработвана от дърво, а впоследствие от кожа. Тя представлява маймуноподобен нос, извити вежди и закръглена брада.

Арлекино
Арлекино

Зани (Zanni) – класически  герой

Полумаската на Зани е изработена от кожа, а образът е с ниско чело, изпъкнали вежди и дълъг нос. Според легендата колкото е по-дълъг носът, толкова по-глупав е персонажът.  Ниското чело също се възприемало като знак на глупостта.

Зани
Зани

Потопете се във вълшебната атмосфера на карнавала във Венеция, а изборът на маски и костюми е изцяло ваш!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.