fbpx Skip to main content
Кафе и комфорт за туристите

Кафе и комфорт за туристите

От 2011 г. световноизвестната виенска кафе култура е официално призната и включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Така виенската кафе култура е поставена наравно с аржентинското танго, средиземноморската кухня, френската кухня, панамената шапка или българските нестинарски танци.

По всеобщо мнение, виенските кафенета са „място където се консумират времето, пространството и кафето, но се плаща само кафето”.

Виенско кафе или кафе меланж, както всъщност го наричат виенчани

Историята на виенската кафе култура датира от XVII век, когато с кралски декрет се разрешава на арменските търговци да пекат и продават кафе на зърна. Новата напитка се приема много добре и кафенетата никнат като гъби из целия град. Първоначално обаче различните видове кафе нямали официални имена и клиентите ги избирали по цвят. Днес по-известни видове са: шварцер браунер (еспресо), меланж (еспресо

с мляко и пяна), ферленгертер (еспресо, долято с вода), айншпенер (черно кафе с разбита сметана). Последното е особено популярно сред  кочиашите на фиакри (файтони с един кон), които чакали клиентите пред кафенето.

Традиционното виенско кафене има отличителна атмосфера и специфичен протокол, който се свързва с разцвета в края на века. Тъмно дърво, бели стени  и златисто кафе, поднесено задължително на сребърен поднос, с чаша вода,  от облечени в черни костюми и папионки сервитьори. Клиентите сядат на мраморни маси и виенски столове тип Тонет или тапицирани пейки. Предлага се богат избор от вестници и посетителите могат да седят неограничено дълго време. Колкото по-дълго остават, шансът да хапнат от различните видове щрудели се увеличава. Казват, че, благодарение на дискретното внимание от страна на сервитьора, кафенето е място, където човек може да бъде сам в компания.

Кафене "Централ"
Кафене “Централ”

Докато всички традиционни кафенета имат доста идентична атмосфера, всяко от тях се отличава все пак със собствен чар. Най-голямото кафене на Стария град е Кафе Централ, на площад „Ферстел“, на „Херенгасе“  № 14.

Кафене “Ландман”

Кафене „Ландтман“ на „Университетстринг“ № 4, до Бургтеатъра било любимо на Зигмунд Фройд, но е свързано и с българската история (тук пратеници на Стамболов предлагат на Фердинанд да стане княз на България).

Кафене "Гринщаидъл"
Кафене “Гринщаидъл”

Кафене “Гринщайдъл” на „Михаелер“ № 2, някога било посещавано от Троцки, но и от много други известни писатели и художници по онова време  в т.ч. и Стефан Цвайг.

Кафене "Хавелка"
Кафене “Хавелка”

Закътано в сърцето на Стария град, се намира кафене „Хавелка“ – на „Доротеергасе“ № 6, където специалитет е бухтелн, който се сервира ежедневно в 9 часа. Собственикът на кафенето, господин Хавелка, доскоро редовно излизаше да си поприказва с клиентите (за жалост той почина, на достопочтена възраст прочее).

Кафене "Шперл"
Кафене “Шперл”

Извън стария град – кафенето „Шперл“ на „Гумпендорферщрасе“ № 11, някога любимо на Адолф Хитлер, а казват – и на Георги Димитров; кафенето „Голдег“ на „Арджентиниерщрасе“ № 49, с билярдните си маси и кафето „Ваймар“ на „Верингер щрасе“ № 68.

Кафене "Броинерхоф"
Кафене “Броинерхоф”

Друго историческо кафене – „Броинерхоф“, на ул. „Щалбургасе“ № 2, също не се е променило много. Ако дойдете сутрин през седмицата, ще заварите неколцина клиенти да прелистват сутрешните вестици. В събота вечер обаче атмосферата е коренно различна с квартета, който свири виенски валсове и класическа музика. За да се съхрани традиционното усещане, ползването на мобилни телефони е разрешено само в специална будка и в тоалетните, които не са обновявани с години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.