fbpx Skip to main content
Кафка – един от тримата влъхви на модерната литература

Кафка – един от тримата влъхви на модерната литература

Въпреки че Кафка пише творбите си на немски, той е по-скоро син на Прага. През целия си живот е живял тук близо до площада на „Старе место“ (Стария град).

Старе место
Старе место

Родният му дом се намира до църквата Св. Никола.

Църквата "Св. Никола"
Църквата “Св. Никола”

С течение на времето кварталът, който се намира на ръба на тогавашното еврейско гето, е бил занемарен. Самата къща е била опожарена и единственото, което е останало е забележителната порта. На портата отстрани има следния надпис: „Франц Кафка е роден тук на 3 юли 1883 г.“ През лятото тук работи едно малко кафене – “Кафка”. Тук се сервира вкусен ябълков щрудел и хубаво кафе.

Кафене Кафка
Кафене Кафка

В кафене “Лувъра” Франц Кафка често водил философски дискусии.

Кафене Лувъра
Кафене “Лувъра”

Старо-новата синагога, която съществува от ХІІІ в. и е най-старата действаща синагога в Европа. Тук е извършен ритуалът бар мицва на Кафка.

Старо-новата синагога
Старо-новата синагога

Гробът на Кафка се намира в новото еврейско гробище, което е разположено извън градския център. В долната част на надгробния камък има малка плоча, посветена на трите му сестри, загинали в нацистките лагери през Втората световна война.

Гробницата на Кафка
Гробницата на Кафка

Музеят на Кафка разкрива неговия живот и творчество. Експозицията е създадена в Барселона и е била показвана първо там, после в Ню Йорк и през 2005 г. намира постоянния си дом в Прага. Музеят се намира в квартал Мала страна до река Вълтава, на минути от Карловия мост. Пред музея има фигури на пикаещи мъже в езерцето с очертанията на Чехия. Композицията е дело на провокативния Давид Черни.

Kafka museum

Стълбите вътре са изкривени и стръмни, с объркващи огледала, лабиринти и обърнати пространства. По такъв начин той спомага за възприемането на имагинерната топография от произведенията на писателя, а не остава посетителите да наблюдават пасивно отстрани.

museum

Интерактивността е представена и от 5 аудио-визуални програми, триизмерни експонати, игра със светлината. Ако из тъмните коридори звънне стар телефон и вдигнете слушалката, ще чуете цитати от „Процеса“, „Метаморфоза“ и други произведения на немскоезичния еврейски писател.

prague-1055 kafka museum inside

Тук се съхраняват почти всички първи издания на Кафка, писма, негови илюстрации и ръкописи.

Kafka sheets

По думите на Франц Кафка: „Всеки, който запазва способността да вижда красотата, никога не остарява.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.