fbpx Skip to main content
Китайската Нова година в сърцето на Лондон

Китайската Нова година в сърцето на Лондон

Лунната Нова година

Азиатската лунна Нова година се празнува от над един милиард души по целия свят и интересът към нея постоянно расте. В Лондон традиционно е едно от най-пищните празненства – не се колебайте да го посетите с нас!

Китайската Нова година в сърцето на Лондон 1

Легендата за Ниан

Много от новогодишните традиции произлизат от легендата за Ниан, жестокото чудовище, което идвало всяка година, за да плячкосва домовете и да разкъсва хората. Един старец посъветвал селяните да сложат червени знамена по прозорците и вратите си, което прогонило звяра завинаги.

Китайската Нова година в сърцето на Лондон 2а

Традициите за Нова година

Ниан означава „година“ на китайски, а при посрещането на Новата година, къщите на хората и до днес се украсяват с червени декорации и орнаменти.

Китайската Нова година в сърцето на Лондон 3

След вечеря не се излиза от къщата, за да не избяга добрият късмет. Всички светлини се оставят запалени, а на децата се раздават червени пликове с пари.

Китайската Нова година в сърцето на Лондон 4

“Качи се нависоко и гледай надалеч”

В новогодишната нощ е препоръчително човек да се качи на високо място. В китайската култура „качи се нависоко и гледай надалеч“ в новогодишната нощ носи късмет във всичко.

Историята на Нова година

Историята на Новата година започва с Буда, който поканил животните да отпразнуват т.нар. Чун Дзие (Нова година). Дванайсет животни уважили поканата му и той нарекъл по една година на всяко от тях.

Китайската Нова година в сърцето на Лондон 5

В китайския календар има пет елемента – метал, вода, дърво, огън и земя. Цветът на огнената група е червен.

Според китайския календар 2019 е годината на прасето.

Китайската Нова година в сърцето на Лондон 6

Китайската Нова година в Лондон

Извън пределите на Поднебесната империя, Лондон е мястото, което може да се похвали с това, че там се организира най-голямото празненство.

Трафалгар Скуеър – предпочитано място

„Трафалгар Скуеър“ е едно от най-предпочитаните места в града, където китайците във Великобритания провеждат своите празнични прояви. В навечерието на лунната нова година, по тротоарите на площада са отворени десетки сергии, които предлагат много лакомства, както и традиционни китайски стоки – червени и пъстри талисмани и различни видове традиционни украшения.

Фестивал на фенерите и зрелищен парад

Китайският фестивал на фенерите в Лондон е в Чизуик.

Китайската Нова година в сърцето на Лондон 7

Една от най-зрелищните гледки е парадът по “Чаринг Крос Роуд” и “Шафтсбъри Авеню” с танците на дракона и лъва, чиито страховити глави пропъждат злото. Изящните движения на танцьорите допълват този забележителен спектакъл. Запалват се хиляди червени фенери, бият се барабани, взривяват се бомбички и се изстрелват пищни фойерверки.

Китайската Нова година в сърцето на Лондон 8

Ако искате да се потопите напълно в атмосферата на Китайската Нова година, а не ви се ходи чак до Азия, отскочете до Лондон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.