fbpx Skip to main content

Китайската Нова година в сърцето на Лондон

Лунната Нова година

Азиатската лунна Нова година се празнува от над един милиард души по целия свят и интересът към нея постоянно расте. В Лондон традиционно е едно от най-пищните празненства – не се колебайте да го посетите с нас!

shutterstock_201432650

Легендата за Ниан

Много от новогодишните традиции произлизат от легендата за Ниан, жестокото чудовище, което идвало всяка година, за да плячкосва домовете и да разкъсва хората. Един старец посъветвал селяните да сложат червени знамена по прозорците и вратите си, което прогонило звяра завинаги.

china-new-year

Традициите за Нова година

Ниан означава „година“ на китайски, а при посрещането на Новата година, къщите на хората и до днес се украсяват с червени декорации и орнаменти.

house decoration

След вечеря не се излиза от къщата, за да не избяга добрият късмет. Всички светлини се оставят запалени, а на децата се раздават червени пликове с пари.

chinese-new-year-red-envelopes-16

“Качи се нависоко и гледай надалеч”

В новогодишната нощ е препоръчително човек да се качи на високо място. В китайската култура „качи се нависоко и гледай надалеч“ в новогодишната нощ носи късмет във всичко.

Историята на Нова година

Историята на Новата година започва с Буда, който поканил животните да отпразнуват т.нар. Чун Дзие (Нова година). Дванайсет животни уважили поканата му и той нарекъл по една година на всяко от тях.

chinese-zodiac-calendar

В китайския календар има пет елемента – метал, вода, дърво, огън и земя. Цветът на огнената група е червен.

Според китайския календар 2019 е годината на прасето.

Китайската Нова година в Лондон

Извън пределите на Поднебесната империя, Лондон е мястото, което може да се похвали с това, че там се организира най-голямото празненство.

Трафалгар Скуеър – предпочитано място

„Трафалгар Скуеър“ е едно от най-предпочитаните места в града, където китайците във Великобритания провеждат своите празнични прояви. В навечерието на лунната нова година, по тротоарите на площада са отворени десетки сергии, които предлагат много лакомства, както и традиционни китайски стоки – червени и пъстри талисмани и различни видове традиционни украшения.

Фестивал на фенерите и зрелищен парад

Китайският фестивал на фенерите в Лондон е в Чизуик.

CHINA-LIFESTYLE-LUNAR-NEW YEAR

Една от най-зрелищните гледки е парадът по “Чаринг Крос Роуд” и “Шафтсбъри Авеню” с танците на дракона и лъва, чиито страховити глави пропъждат злото. Изящните движения на танцьорите допълват този забележителен спектакъл. Запалват се хиляди червени фенери, бият се барабани, взривяват се бомбички и се изстрелват пищни фойерверки.

Untitled-1

Ако искате да се потопите напълно в атмосферата на Китайската Нова година, а не ви се ходи чак до Азия, отскочете до Лондон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.