fbpx Skip to main content
Класацията на най-скъпите градове в света е пълна с изненади

Класацията на най-скъпите градове в света е пълна с изненади

За първи път в 30-годишната история на ежегодното изследване на Economist Intelligence Unit три града са с равни показатели и си поделят първото място – Париж, Хонконг и Сингапур.

Сингапур

Кои са другите градове, които са в челния списък?

След фаворитите, малко по-надолу в класацията се нареждат Цюрих, Женева и Осака. Мегаполиси като Москва и Истанбул слизат много надолу в списъка  главно заради инфлацията и обезценяване на националните валути. София бележи сериозен скок в цените за миналата година и се изкачва с 29 места до 90-та позиция.

Цюрих

Каква  е тенденцията?

Според експертите от изследването  мегаролисите по света стават все по-еднакви. Авторът на доклада Роксана Славчева заявява следното:  „Изравняването е показателно за глобализация и подобните вкусове в навици на пазаруване“. Тя допълва още, че „дори на места, където цените на продуктите са по-евтини, цената на живота се качва от битовите сметки и транспорта“. Тенденция е най-високите разходи да са в категориите домакинство, лична грижа, отдих и развлечения.

Москва

Някои интересни факти

В една от най-скъпите европейски столици, Париж средната цена за посещение при фризьор струва 119.04 долара. За сравение в Цюрих цената е 73.97 долара, в японския град Осака – 53.46 долара, в Ню Йорк – 210 долара, а в индийския град Бангалор е 15 долара. Бутилка бира в Цюрих е над 3 долара, а в Лагос е 50 цента.

Ню Йорк
Осака

Кои градове са в последната десетка?

Икономическата криза превърна Каракас в един от градовете с най-ниски цени в света. До нея се подреждат още Карачи, Буенос Айрес и Дамаск. Ниските цени, обаче не предполагат висока покупателна способност, тъй като цените се нагаждат към инфлацията по-бързо от доходите на хората.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.