fbpx Skip to main content
Кога е най-добре да се ходи в Кападокия 

Кога е най-добре да се ходи в Кападокия 

Чудили ли сте се някога къде се намира онова нереално място от картичките с многото балони над невероятни, скалисти образования? Е, това по всяка вероятност е местността Кападокия, намираща се в Турция. Мястото постепенно се превръща в целогодишна туристическа дестинация, като излизат все по-добри оферти за пътуване до там. Множеството интересни забележителности сред скалите със сигурност ще ви впечатлят и ще искате да се върнете отново.

Какво е времето в Кападокия 

Кападокия

Тук климатът е сравнително мек и няма много студени месеци дори през зимния период. Хубаво е да знаете, че през нощта температурите падат рязко и е добре да си подготвите и някоя друга по-дебела дрешка с вас. Ще ви запознаем с особеностите на времето в Кападокия през различните месеци, за да сте подготвени, преди да заминете:

  • Пролет – в началото на пролетта, още през месец март, тук няма голямо текучество на туристи и е много по-подходящо за спокойни разходки и обстойно разглеждане на това невероятно място.Температурите на въздуха през този период могат да надминат 15 градуса през деня, но не е изключено, когато залезе слънцето те да паднат дори до 0 градуса. Април и май са прекрасен избор като месеци, през които да пътувате до тук. През този период започва да бушува буйна растителност и пред вас могат да се открият наистина спиращи дъха гледки;
  • Лято – през юни термометрите в Гьореме и околностите се вдигат до търпими летни стойности от 24 – 28 градуса и понякога падат валежи. През юли и август е добре да знаете, че започват сухите периоди и липсва възможността да се сблъскате с някой проливен дъжд. Тогава започва дълъг период на ясни и почти безоблачни дни. Атмосферата се затопля до трудно поносими стойности по обяд. Ако сте избрали този период за вашето посещение, то избягвайте разходките на голямо разстояние по обедните часове от деня;
  • Есен – малко хора осъзнават, че всъщност това е перфектният период за посещение на топли места като Кападокия. През септември и октомври времето все още е доста приятно, като позволява повече разходки и през деня. Дневните температури достигат 18-24 градуса, а през нощта – около 10-15. Ветровете са слаби, а валежите сякаш все още не са се върнали от “лятната си ваканция”. Небето е приказно синьо и природата едва започва да се променя в ярки, есенни “тоалети”. Определено това е един от най-красивите периоди тук.
  • Зима – дори и зимата не спира Кападокия да бъде посещавана от множество туристи. Нека обаче все пак не забравяме, че това е планински район и като всеки такъв, има своите особености. Температурите могат да бъдат ниски, особено през нощта. Снегът има навика понякога да не се топи с дни, така че, ако сте избрали за посещение през този период, със сигурност трябва да дойдете добре подготвени, за да бъде вашата почивка достатъчно комфортна.

Истината е, че всеки сезон на това място има своите плюсове. Кога да дойдете зависи изцяло от вашите лични предпочитания, но е важно да се подготвите за условията, в които се очаква да пътешествате из Кападокия.

Какво не знаете за Кападокия

Планини в Кападокия

Кападокия има необичайна история. Едно време тук са изригвали вулкани, а земята е била покрита с масивен слой лава. Милиони години е било нужно, за да се изветри и ерозията да превърне лавата в планини с невероятни форма. В тази мека, вулканична скала преди 3000 години хората са изкопали многоетажни подземни градове. Там те се се криели от многобройните завоеватели в региона. Точно за това има и толкова много манастири и скални църкви, които туристите с интерес разглеждат.

Несъмнено това е място, което си заслужава да се посети и няма да сбъркате независимо през кое време на годината решите да дойдете. Ако се чудите какво да си купите от тук, заложете на невероятните сувенири с балони, които ще ви напомнят цял живот за преживяването от това величествено, богато на история място.

Днес църквите работят като музеи. Хората идват в Кападокия, за да се разходят из подземните тунели, да живеят в хотели в истински пещери, да се издигат в небето, заобиколени от десетки балони. Или просто да прекарат време насред невероятните пейзажи, които областта разкрива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.