fbpx Skip to main content
Сен Назер – домът на най-луксозните лайнери

Сен Назер – домът на най-луксозните лайнери

Корабостроителниците в Сен Назер имат поръчки до 2026 г. включително: нещо невиждано! След десетина трудни години, френската корабостроителна индустрия бележи възход.

Saint-Nazaire-en-Royans 3
Сен Назер

Договорът е осигурен от итало-швейцарската корабоплавателна компания MSC, която с тази поръчка се превръща в най-големият частен инвеститор във Франция. Една наистина добра новина в мрачния икономически контекст.

MSC_Oscar_(ship,_2014)_002

Корабостроителниците в Сен Назер пуснаха вече гигантския танкер Batillus,

batillusslargest tanker

както и предизвикващия всеобщо възхищение круизен лайнер Queen Mary 2,

Queen Mary 2
Круизен кораб Queen Mary 2

а преди само месец – и най-големият круизен лайнер в момента – Harmony of the Seas.

France Cruise Ship
Harmony of the Seas

Това е история за едно истинско възраждане. В разгара на последната криза, след 2008 г., корабостроителниците „Сен Назер“ бяха пред затваряне. Двете хиляди работници са принудени да излизат на смени в неплатен отпуск. През март 2014 г. основният акционер, южно-корейската компания STX, се опитва да продаде активите си в заводите.

STX shipyard jinhae
Южно-корейската компания STX

Но възходът в Европа на круизния туризъм съживява строителните площадки на „Сен Назер“. MSC поръчва четири лайнера, което запълва капацитета на корабостроителниците за следващите 10 години. Миналата година южнокорейската групировка анулира процедурата за продаване на корабостроителницата.

Първият от новите т.нар. лайнери четвърта класа, MSC Meraviglia, ще бъде пуснат на вода догодина. Последният кораб трябва да е готов през 2026 г. Всеки един струва 1 милиард евро и ще осигурят на корабостроителниците 37 милиона работни часа. Между 2014 и 2026  г. MSC ще инвестира в „Сен Назер“ 7 милиарда евро, ще осигури 70 милиона работни часа и ще подсигури 3200 директни работни места (без да се броят работните места при доставчиците на различни материали, машини, съоръжения и услуги).

msc-cruises-meraviglia
MSC Meraviglia

Какви са тези кораби? Това са лайнери, които ще започнат да обслужват пътници след 10 години и трябва да отговарят на изискванията на пасажерите след 10 години. Това е огромно предизвикателство. Трябва да се предвиди какви развлечения, каква храна, каква почивка ще искат да имат хората през 2026 г. …Дизайнът на лайнерите ще бъде футуристичен. Всеки от тях ще надмине 200 000 тона. Ще имат около 2750 каюти.

ovation_32

Защо „Сен Назер“? Проектът на прототипите и иновационните процеси изисква високо квалифицирана работна ръка, каквато притежават малко корабостроителници. Вярно е, че 35-часовата работна седмица във Франция е голямо затруднение и оскъпява крайния продукт, но въпреки всичко корабостроителниците „Сен Назер“ са избрани. От 2003 г. MSC строи в „Сен Назер“ три  различни класи лайнери. Общо това са 12 лайнера, които всъщност представляват цялата настояща флота на MSC. Защото не цената е най-важната в случая, а способността да се построи лайнер от такъв тип. Само три корабостроителници в света могат да го направят и трите са в Европа. Между другото MSC е поръчала три кораба на италианската корабостроителница „Финкантиери“, но „Сен Назер“ със сигурност превъзхожда този свой конкурент по майсторство и финес.

fincantieri-genoa
Корабостроителница “Финкантиери”

Круизните пътувания, такива каквито са днес, когато самият кораб се превръща в дестинация, са измислени от американците. Те се налагат с лукса на хотелското обслужване и предлаганите развлечения, а ние с морските си умения и многобройните екскурзии при всяко акостиране.

maxresdefault

Круизните пътувания на световния пазар:

  • Над 22 милиона пасажери, от които над 11 милиона са американци;
  • Оборот от 103 милиарда евро за 2014 г.;
  • Осигуряват 900 000 работни места;
  • Световният круизен флот наброява 421 лайнера

CM_2010_673-st-nazaire

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.