fbpx Skip to main content
Коридата – „за” и „против”

Коридата – „за” и „против”

Една от емблемите на Испания е вековната традиция на борбата с бикове – „corrida de toros”. Древна легенда разказва, че коридата пресъздава любовната игра между мъжа и жената. Срещата на арената се възприема по-скоро като илюстрация на постоянното надлъгване и съблазняване между двата пола, а не като противопоставяне и сблъсък между тореадора и животното. Все повече обаче са противниците на провеждането на тази ритуален спектакъл, който завършва обикновено със смъртта на шест бика, окачествявайки го като варварски, нехуманен акт и „никому ненужно зелище”.

Рекламен афиш
Рекламен афиш

Какво всъщност предствлява коридата? Обикновено тя протича в 3 действия. В първата част се акцентира върху максималното раздразване на бика от тореадорите (от исп.ез. „toro” – бик). Във второ действие изпъква ролята на пикадора (от глагола „picar” – убождам), който излиза на арената на кон, защитен с броня, и се цели с тънки дървени копия във врата и плешките на бика. Така бикът се разярява още повече, изпитвайки физическа болка. През тези две части главното лице – матадорът (от испански гл „matar” – убивам) наблюдава поведението на животното и открива слабите му места. В третата част започва истинската борба. Чрез серии от красиви маневри, с червено платно и меч, метадорът се среми да изтощи бика. Една от основните заблуди в коридата е, че бикът се разярява от червения цвят на платното. Всъщност тези животни са далтонисти и онова от което  ги предизвиква, е движението. Яркият цвят се откроява и въздейства по-скоро на публиката. Мададорът се бори с бика и накрая трябва да го повали и/или убие. Запазването на живота на бика е израз на истински професионализъм.

Корида
Корида

Освен в Испания, кориди се провеждат в Мексико, Колумбия, Венецуела, Южна Франция, Португалия и Еквадор, а в последните три страни е забранено бикът да се убива на арената. Вековната традиция се запазва в околностите на Мадрид и автономната испанска  област Андалусия (родината на съвременната корида), макар че през последните години дебатът „за и против Коридата” е много актуален в кралството. През 2010 г. парламентът на провинция Каталуния забрани официално коридата, така че посетителите на Барселона вече не могат да присъстват на подобно зрелище. Забраната е приета в резултат на петиция от 180 хил. души и е адмирирана в областта. Каталуния де факто е вторият испански регион, забранил борбата с бикове, след Канарските острови, които въведоха забраната през 1991 г.

Противници на коридата и редица организации за защита правата на животните я окачествяват като „жестока” и „неприемлива” за голяма част от испанците и за повечето туристи. В наши дни страданието и смъртта на живи същества не бива да се превъръщат в „обществен спектакъл”.

Логото на популярна испанска организация срещу коридата: "Мъчението не е нито изкуство, нито култура"
Логото на популярна испанска организация срещу коридата: “Мъчението не е нито изкуство, нито култура”

Поддръжниците й смятат борбата с бикове за изкуство, а не за жесток и кървав спорт. Неслучайно едни от най-големите почитатели на коридата са художникът Пабло Пикасо, поетът Федерико Гарсия Лорка, а книгата „Смърт следобед” на Ърнест Хемингуей е приета за „библията на бикоборството”. Защитниците на вековната традиция посочват редица аргументи като грижите, които се полагат за отглеждането на биковете, средата и условията, в които живеят. Освен това, според тях,  коридата дава шанс на животното да се бори и да оживее, докато животните, отглеждани за месо биват тихомълком отвеждани в кланниците и не е ясно дали това е мнага хуманно. И още – матадорите спазват строги правила за бързо и безболезнено убиване на животните и прочие.

Пабло Пикасо:"Корида"
Пабло Пикасо:”Корида”

Как ще завърши общественият дебат „за и против коридата” в Кралство Испания предстои да разберем. Все повече привърженици на традицията предлагат „среден вариант” –  запазващ както живота на бика, така и зрелищното разиграване и разяряване на биковете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.