fbpx Skip to main content
Котор – съкровищница на народната памет

Котор – съкровищница на народната памет

Елегантният средновековен град Котор, сгушен в подножието на хълма Св. Иван, е разположен на  Югоизточното Адриатическо крайбрежие на Черна гора. От едноименната крепост на хълма се открива възхитителна панорамна гледка към града и Которския залив (Бока Которска).

kotor1

Включен е в Списъка на световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО заради старото средиземноморско пристанище и крепостните стени, ограждащи стария град. Старият град е най-голямото древно селище от градски тип в Черна гора. Крепостните стени са дълги повече от 4 км с ширина до 15 м,  а височината им достига 260 м.

the-moat-formed-by-the-bay-of-kotor-and-the-norther-city-wall-old-town-kotor-montenegro
Крепостни стени

На места те се сливат с жилищната архитектура, а на други са съхранени като древни отбранителни съоръжения – кули, порти, резервоари, крепости и бастиони.

kotor-old-town
Старият град

В Стария град може да се влезе през три порти. Главната Морска порта, Северната порта и Южната порта.

Central gate
Морската порта

На площада срещу Морската порта се намира часовникова кула от ХVІІ в, която в архитектурно отношение представлява смесица от бароков и готически стил. След земетресението от 1979 г. остава леко наклонена на запад.

Clock Tower
Часовниковата кула

В града има много интересни църкви: „Св. Лука“, „Св. Ана“, „Св. Мария“, готическата църква „Св. Михайло“, „ Св. Никола“ и „Св. Клара“.

Символ на града обаче е католическата катедрала „Св. Трифон“ – най-голямата и най-красивата сграда в Котор. Присъства в герба на града заедно с изображението на лъв и хълма Св. Иван. Построена е през ХІІ век и се смята за един от най-съхранените образци на романската архитектура по Адриатическото крайбрежие. След двете разрушителни земетресения е възстановена в романски стил с барокови и готически елементи.

kotor-Sv.-tripun-028
Катедралата “Св. Трифон”

В храма могат да се видят ценни артефакти, живописни фрески от ХІV в., детайлни орнаменти и релефни изображения, както и богата колекция от златни и сребърни предмети, изработени от местни майстори в периода ХІV – ХVІІІ век.

St. Trifon inside
Интериор на Катедралата

Почти всяка сграда в Стария град има културно-историческа стойност. Църквите, музеите, паметниците на културата, както и орнаментите на жилищните сгради символизират отминали епохи (най-вече от времето на Римската империя). В двореца Гъргур от ХVІІІ в. се помещава Морският музей. Там се съхраняват оръжия, карти и древни ръкописи,  както и модели на средновековни кораби.

kotor-small-church
Малка църква в Стария град

Средиземноморската култура и венецианската архитектура в съчетание с живописните криволичещи улички създават усещане за едно пътешествие във времето.

Old streets

От по-съвременните забележителности впечатление правят театър Наполеон от ХІХ в., готическият дворец Бескуча и разбира се, пристанището.

port
Пристанището

Към културната съкровищница на Котор местните жители прибавят чара на ежегодните карнавали, концерти, театрални представления, изложби и улични маскаради.

carnaval

Много от площадите в града имат забавни имена – Площад на марулята, Площад на млякото, Площад на брашното или Площад  на киното.

площад на млякото
Площад на млякото

Запознайте се отблизо с Котор, за да усетите със сетивата си всяко едно късче от пленителната му и завладяваща красота и…

игра на криеница с времето

играта на криеница с времето,  която му спечелва името „Невестата на Адриатика“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.