fbpx Skip to main content

Кулинарни изненади в мразовита Исландия

Ако решите да посетите Исландия, може да сте сигурни, че ще намерите вкусна, здравословна и прясна храна. Ястията са изцяло съобразени със студеното време и нуждите на човешкия организъм.

food

Изискани рибни деликатеси и екзотична храна

И до днес поминъкът в Исландия е предимно риболов и овцевъдство.

Рибните ястия са невероятно изискани и могат да се намерят почти на всеки ъгъл. В рибните ресторанти се предлагат сьомга, палатус, скариди,  дори акула.

iceland-oven-baked-sea-bass-food-news-good-housekeeping

Преди да се консумира рибата често трябва да се изсуши и осоли. Има и рецепти, в които рибата се готви прясна като се вари, пече на фурна или се запържва на тиган.

fish

Акулата – повече от предизвикателство

Традиционната за страната акула може да се консумира само от местните жители. Пример за това е hakarl – изгнило месо от акула, заровено за шест месеца, за да се разложи до необходимата степен. В Исландия яденето на hakarl е един вид тест за мъжество. Само зрелият мъж може да я консумира хладнокръвно.

Hakarl
Hakarl

Пушено агнешко Hangikjöt

Исландското агнешко месо има много различен и специфичен вкус. Агнетата се пускат на свободна паша, за да ядат свежи треви, растения и билки. За опушването се използва бреза и изсушена овча тор. Пушеното месо е един от най-популярните коледни деликатеси в Исландия.

Hangikjöt
Hangikjöt

Kjötsúpa (исландска месна супа)

Kjötsúpa е традиционно супа с агнешко месо. Месото се сварява на бавен огън като се добавят билки, лук, моркови и други зеленчуци. Когато е готова супата се сервира с ориз, ечемик или овес. Лесна и бърза за приготвяне, но много засищаща и вкусна.

Kjötsúpa
Kjötsúpa

Сирене, млечни продукти и зеленчуци

Сиренето и млечните продукти са друга важна част от исландското меню, като в страната вече се произвеждат над 80 вида сирене. Най-разпространените зеленчуци пък са картофи и зеле.

cheese

Уникалният Skyr /Скеер/

Скеерът е особено известен в Исландия. Традиционно се е произвеждал от сурово мляко, но сега се използва пастьоризирано обезмаслено мляко. Вкусът варира от слабо кисел до леко сладък според предпочитанията. Може да се хапва натурален или с ванилия или плодове.

Скеер
Скеер

Исландски тънък хляб

Традиционният тънък хляб е част от културата на Исландия от векове и винаги е присъствал на трапезата на местните хора. Обикновено се яде за закуска с масло или тънките му филийки се използват за сандвичи.

Volcano bread. Photo by Iceland Travel

Посетете Исландия, за се насладите на исландската кухня с чаша свежа бира и се подгответе за още куп кулинарни изненади!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.