fbpx Skip to main content
Лавандулата – от Прованс до Розовата долина

Лавандулата – от Прованс до Розовата долина

Произхождаща от западната част на Средиземноморския басейн, лавандулата е била използвана още от римляните за съхранение на чистото бельо (против молци) и за ароматизиране на баните.

В Прованс през Средновековието лавандулата е използвана за направата на парфюми и лекарства, но нейното масово отглеждане и производството на лавандулово масло започва през XIX век. Възходът на френското производство на лавандулово масло е свързан със създаването на парфюмерийните фабрики в околностите на Грас (Grasse). Тази култура достига върха на своето отглеждане във Франция през 50-те и 60-те години на миналия век. След доста кризи, довели до намаляване на производството, то отново се стабилизира с развитието на начините за дестилация.

Абатство Сенок, Прованс
Абатство Сенок, Прованс

Днес най-големият празник, посветен на лавандулата, се првежда ежегодно, от 70 години насам, в Динь-ле-Бен (Digne-les-Bains) през края на юли – началото на август, когато вече е обран лавандуловият цвят – нарича се „Corso de la Lavande“ – подобно на нашия Празник на розата в Казанлък, който се прави всяка първа неделя на юни и празнува събирането на розовия цвят.

Corso de la Lavande, Provence
Corso de la Lavande, Provence

Интересно е да се отбележи, че през последните години в Прованс рязко е паднало производството на лавандула. Това се дължи на бактерията фитоплазма столбур, която за периода 2005 – 2010 унищожава около половината реколта.

Благодарение на тези обстоятелства България стана първият в света производител на лавандула с 45 тона през 2010, 55 – 60 тона през 2011 и над 90 тона през 2012 г. България и Франция осигуряват над 80% от нуждите на лавандулово масло в световен мащаб. Българската лавандула приоритетно се изнася във Франция, която е традиционен потребител на лавандулово масло за парфюмерийната си промишленост. Смята се, че лавандулата е внесена в България през 1907 година, като доскоро основно се отглеждаше в Розовата долина. От 1 дка 4–5 годишно насаждение се произвежда 300–400 кг цвят, от които се получава 3–5 кг лавандулово масло.

Шато дьо Пап, Прованс
Шато дьо Пап, Прованс
Авиньон, Прованс
Авиньон, Прованс
Поле с Лавандула, Добруджа
Поле с Лавандула, Добруджа
Поле с лавандула, Казанлък
Поле с лавандула, Казанлък
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.