fbpx Skip to main content
Лапландия – легендарната родина на Дядо Коледа

Лапландия – легендарната родина на Дядо Коледа

Добрият весел Дядо Коледа

Искате да видите Дядо Коледа на живо? Кой каза, че той не съществува? Съществува, и още как – и живее в Лапландия! Побързайте да се запознаете с нашата екскурзия още днес и запазете своето място! Кой ли не е чувал за родния дом на добрия белобрад старец, преметнал огромен чувал на гърба си. Всяка година по Коледа той се отправя на пътешествие с шейната си, теглена от елени, към домовете на децата, дарявайки ги с подаръци и безброй изненади.

Дядо Коледа
Дядо Коледа

Пъстроцветната Лапландия

Всъщност Лапландия съществува реално като историко-географска област в северна Европа, включваща земите някога обитавани от етническата група саами, които днес съставляват едва 5 % от населението. Територията е разделена между Норвегия, Швеция, Финландия и Русия. Макар че най-голяма част от нея попада в Швеция, Финландия винаги се е считала за център на този регион и Лапландия е най-северната финландска провинция. Интересното в Лапландия е, че в различните й части културата се различава доста, тъй като всяка от съседните страни е дала своя принос за тази пъстроцветност.

Белоснежната Лапландия
Белоснежната Лапландия

“Златната” Лапландия

В областта се добива и по-голямата част от златото на Финландия. Тук се правят финландските сребърни и златни възпоменателни монети с нумизматична стойност.

Финландски златни монети
Финландски златни монети

Елени и кучешки впрягове

Традиционен поминък за местното население все още е отглеждането на елени, които се използват за месо, мляко, кожи, а също и като транспортно средство. Те са почти като домашни животни. Всеки от тях е маркиран и си имат собственик, но се движат свободно и се прибират във фермите само в най-студените зимни дни.

Елени
Елени

Почти навсякъде можете да срещнете свободно разхождащи се елени и впрягове с кучета.

Хъскита
Хъскита

Между заснежените борове са сгушени уютни дървени къщички.

Дървени къщички - Лапландия
Дървените къщички в Лапландия

Мечката – символът на Финландия

Освен елени тук има и удивителни животински видове, най-внушителен, от които е мечката – символ на Финландия.

Мечка
Мечка

Глутниците вълци, лисици и рисове бродят навсякъде, но най-свирепото животно, което обитава тези земи, е росомахата.

Свирепата росомаха
Свирепата росомаха

Тайга и тундра

Въздухът е кристален, сух и студен, а релефът равнинен и на места хълмист. По-голяма част земите са заети от тайга с гъсти иглолистни гори и само най-северната част попада в тундрата с тревистите си растения.

Тайга
Тайга

Вода и девствена природа

Лапландия е изключително богата на води. Тук има множество реки и стотици малки и големи кристално чисти ледени езера. Дивата природа е много добре запазена и това е най-голямата гордост на местните жители.

Едно от многото кристални езера
Едно от многото кристални езера

Полярните нощи и полярните дни

От края на ноември до средата на януари в Лапландия се спуска полярната нощ и температурите могат да паднат до -200 С, дори до -300 С. След свирепите бури и силния снеговалеж, в края на февруари слънцето започва да свети все по-дълго, а през юни и юли, температурите се покачват до около 150 С и идва ред на полярните дни.

Полярни дни
Полярни дни

Столицата, Рованиеми е разположена на самия полярен кръг. В града са съсредоточени седалищата на най-важните държавни институции, както и на университета.

Рованиеми
Рованиеми

Северното сияние, спиращо дъха

В Лапландия дните и нощите продължават по 24 часа, а поне 200 пъти годишно се вижда приказното северно сияние на Полярния кръг, кръстено на древноримската богиня Aurora (Зора) и древногръцката Boreas (Северен вятър).

Северно сияние
Северно сияние

Лапландия е едно от най-прекрасните и интересни кътчета на земята.

Лапландия
Лапландия

Пресечете бялата линия

Бялата линия отбелязва началото на Северния полярен кръг. Всеки, който стигне до нея получава документ от близката ферма Нанапиирин и ще бъде кръстен чрез специален ритуал, както и ще участва в символичен “лов на елени”

Пътувайте с нас до Лапландия, пресечете бялата линия, потопете се в бленуваните пейзажи от коледните картички и сбъднете мечтите си!

Бялата линия
Бялата линия
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.