fbpx Skip to main content
Легендарната Руска тройка

Легендарната Руска тройка

Каним ви на разходка из Русия – подарете си пътуване с нас, за да видите най-доброто от тази страна!

До края на ХVІІ в. впрегатната езда в Русия се е осъществявала с един или с няколко коня, впрегнати в редица един зад друг.

Според печатни източници като вид конски впряг Руската тройка е известна от ХVІІІ в. Тогава конете били впрягани по два или по три един до друг. Първоначално използването й било много рядко изключение от правилото. През втората половина на ХVІІІ в. обаче, благодарение на такива предимства  като висока скорост, издръжливост, голям товарен капацитет и добра проходимост пощенската тройка си спечелва популярност.

В края на ХІХ в. тя била официално узаконена като транспортно средство за превозване на куриери, поща и пътници по широките безкрайни пътища. Тройката се впрягала във всичко – в шейна, каруца, покрита кола, понякога в бричка или количка, но никога в карета!

Ardron

Руската тройка е олицетворение на храбрата руска душа и безкрайната руска шир и с течение на времето се превръща в своеобразен символ на Русия. Тя няма аналог в други страни. Тройният впряг и всеки негов елемент е отработван десетки и стотици години. Впряговете нямат нито един излишен детайл. Конските хамути са пъстро украсявани. В допълнение към рисунките и дърворезбите често се използва и щавена релефна кожа. Впрегатните коне били украсявани с пискюли и звънчета, които освен като сигнално средство имали и естетическа функция. Приятният звън радвал слуха на куриери, пътници и кочияши по време на еднообразното изморително пътуване.

Bankoboev.Ru_russkaya_troika_v_upryazhke_sanei

Най-голяма гордост обаче била дъгата на средния кон, богато украсена с художествени орнаменти и дърворезба и боядисани със златна боя, за да се забелязва отдалече и да радва очите.

523344

Една особеност на Тройката, която се знае от малцина е, че расовият и силен среден кон в средата тича в широк тръс, а по леките странични коне – в галоп, като левият кон върви в галоп с десен крак, а десният – с ляв. По този начин те инстинктивно запазват устойчивост.

ляв крак

Появата на железопътния транспорт води до западане ролята на Тройката за пощенски и пътнически услуги. В началото на ХХ в. практически завършва нейната епоха.

В наши дни знаменитата Тройка се използва в Русия по време на изложби и панаири, а също така и при различни състезания.

състезание

Руската тройка има трайно присъствие в литературата, музиката, изкуството и фолклора.

картина 2

И до ден днешен тя е съхранена в народната памет.

Елате с нас – ще имате възможност да се повозите на прословутата руска тройка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.