fbpx Skip to main content
Ле Каланк – фиордите на Юга

Ле Каланк – фиордите на Юга

Прованс с дъх на лавандула

Усетите ли ухание на лавандула, аромат на вино, звън на цикади и слънце, което гали кожата, означава, че сте в чувствения юг на Франция – Прованс. Прованс изненадва с многообразието и очарованието си.

Заливите Ле Каланк – истинско произведение на изкуството

Може би не най-известното, но със сигурност едно от най-красивите средиземноморски крайбрежия в Прованс са заливите Ле Каланк между Марсилия и Касис. Едва през април 2012 г., това произведение на изкуството в бяло, турскосиньо и зелено, е обявено за национален парк – десетият във Франция.

Ле Каланк се състои от дълбоки и тесни заливи, оградени от назъбени варовикови скали.

Тези „южни фиорди“ са били издълбани във варовиковите скали от вливащите се в морето реки, като образуват безкрайно красиви крайбрежни оазиси.

Всеки каланк е различен – много от тях имат малки плажове в края, които са изпълнени с туристи, други пък дори си имат малки пристанища.

Достъпът до тях се осъществява по различен начин – по пешеходни пътеки или пък с лодки от Касис или друг близък град. Три от най-красивите каланки се намират в непосредствена близост до Касис. До тях може да се стигне с лодки от пристанището.

Многообразието на каланките е огромно. Около някои от тях има твърд варовиков камък, известен като „касис“. Този камък бил добиван още от древни времена и бил използван да се изградят кейовете на Александрия и Суецкия канал, а даже и на основата на Статуята на Свободата.

Ле Каланк – пещери и гмуркачи

Други са оградени от мек камък и са изпълнени с пещери, много от които под водата. С кристално синята си вода Ле Каланк са много известни с местата за гмуркане. Именно в този район, недалеч от Марсилия, е открита подводна пещера с доказателства за най-ранно човешко присъствие в Европа.

Приключения безкрай

За любителите на приключения тук се предлагат безброй забавления – предизвикателно скално катерене, ветроходство, гребане и пешеходни турове. През летните месеци поради високите температури  и липсата на прясна вода много от тях са затворени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.