fbpx Skip to main content
Трамваите – един от символите на Лисабон

Трамваите – един от символите на Лисабон

Видим ли някъде кадър с трамвай, който се прокрадва по тесни, павирани улици, сигурни сме, че това е Лисабон. И се сещаме за Ерих Мария Ремарк и за Вим Вендерс…

Трамваят е основен транспорт в Лисабон.  Съществува от 1873 г и в момента има пет градски линии.

На 17 ноември 1873 г. се поставя началото с конския трамвай, а на 30 август 1901 г. се пуска първият електрически такъв. В рамките на една година всички трамвайни линии се електрифицират.

До 1959 г. трамвайната мрежа продължава да се разширява все повече и повече и достига апогея на развитието си.  По онова време съществуват общо 27 трамвайни линии, шест от които са кръгови. Трамваите са с определен номер, в зависимост от маршрута си, и се движат в две посоки – по посока на часовниковата стрелка и обратно. Така че всъщност е по-редно да се говори за 24 линии. Лисабонските трамваите се движат по 900-милиметрови релси.

Изграждането на Лисабонското метро и разширяването на автобусната мрежа води до спад на трамвайния трафик.

Петте останали трамвайни линии минават през централната южна част и западния край на града. Макар и встрани от туристическите атракции, тези линии са все още много важни, тъй като има квартали където могат да минават само малки трамваи. Трамвай  № 15 свързва целия западен бряг, върви покрай реката и стига до центъра и  така облекчава автобусния транспорт в районите без метро.

Независимо от докладите на Екол Политекник Федерал дьо Лозан и Феркерсбетрибе Цюрих, според които трамвайната мрежа трябва да се запази и дори да се разшири, спадът продължава. Въпреки това предстои повторно отваряне на една от линиите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.