fbpx Skip to main content
Лондон за без пари

Лондон за без пари

В космополитния Лондон има стотици атракции, които представляват интерес за туристите. Пътувайте с нас до този предизвикателен град!

Музеи без пари

Много малко градове по света имат толкова много забележителности колкото Лондон. Всички те определено си заслужават да бъдат видени. Но не вярвайте на приказките за скъпите забележителности в Лондон. Със сигурност ще намерите какво да правите в този град и то без да похарчите и пени, защото тук се предлагат най-голям брой безплатни музеи от световна класа.

Лондон за без пари 1
Лондон

Ето и някои от тях.

Британският музей

Британският музей (входът е безплатен) е най-старият музей в света. Той отваря вратите си през 1753 г., за да приюти колекцията на известния лекар Ханс Слоун (1600 – 1753) с предмети от цял свят. Поради непрекъснато нарастващия обем на колекцията, а също и поради големия брой посетители през 1824 г., било решено музеят да се премести в нова, по-голяма, специално построена за него сграда – това е днешната сграда на музея. Сградата е завършена през 1848 г. и има квадратни основи. Неин архитект е Роберт Смерк.

Лондон за без пари 2
Британски музей

Планирането на вътрешния двор на музея, който обхваща читалнята на някогашната Британска библиотека, е направено от известния съвременен архитект Норман Фостър. Покривът на вътрешния двор е конструкция от стъкло и стомана, която се състои от 1656 двойки стъклени плоскости, и е поставена през 2000 г. Вътрешният двор има площ 7100 кв. м. и е най-големият покрит площад в Европа.

Лондон за без пари 3
Британският музей отвътре

В музея са изложени около 6 милиона обекта, които документират културната история на човечеството от най-стари времена до днес. Прочут е с египетските мумии, една кариатида от Еректиона и фрагменти от мраморните фризове на Партенона от Акропола, Розетския камък, мраморите на Елгин и други съкровища.
Лондон за без пари 4

Националната галерия

Националната галерия (входът е безплатен) е една от най-внушителните галерии за изобразителни изкуства в света. Основана е през 1824 г. от британското правителство по предложение на крал Джордж IV. Началото на колекцията се поставя със закупуването на 38 платна, сред които картини от Рубенс и Рафаело.

Лондон за без пари 5
Национална галерия

Централната сграда на галерията е построена в неокласически стил от Уилям Уилкинс през 1838 г. През 1991 г. е завършено и крилото „Сейнсбъри”, където са изложени картини от ранния Ренесанс. Националната галерия съхранява над 2 300 творби от ренесансовите творци на ХІІІ век до импресионистите на ХІХ век.

Лондон за без пари 6
Национална галерия

Тук най-силно застъпени са  Ранният италиански ренесанс (1250 г. – 1500 г.), холандската и испанската живопис от ХVІІ и ХVІІІ век, както и произведения на френските импресионисти.

Музеят на Виктория и Албърт

Музеят на Виктория и Албърт (входът е безплатен) е най-големият в света музей за декоративно изкуство и дизайн. Музеят е основан през 1852 г. като музей на манифактурата, за да вдъхновява студентите, занимаващи се с дизайн, но през 1899 г. бил преименуван от кралица Виктория в памет на покойния й съпруг, принц Албърт.

Лондон за без пари 7
Музей Виктория и Албърт

В  Националния музей за изкуство и дизайн, са изложени националните колекции от скулптури, акварел, портретни миниатюри, художествена фотография, тапети и плакати. Музеят на Виктория и Албърт  притежава най-богатата сбирка от италианска скулптура извън Италия и най-изящната колекция от индийско декоративно изкуство.

Лондон за без пари 8
Музей Виктория и Албърт

Природонаучният музей

Природонаучният музей (входът е безплатен) притежава колекция, състояща се от повече от 68 милиона вида и един милион книги и ръкописи. Огромната, наподобяваща катедрала сграда в неоготически стил е сама по себе си произведение на изкуството. Тя е завършена през 1881 г. от Алфред Уотърхоус и използва революционни за времето си строителни техники.

Лондон за без пари 9
Природонаучен музей

Скелетът от стомана и желязо е прикрит от арки и колони, богато украсени със скулптури на растения и животни, а самата сграда е покрита с бежова, синя и с цвят на пчелен мед теракота. В този музей може да се разгледа една от най-богатите колекции на скелети и макети-възстановки на динозаври в света.

Лондон за без пари 10

Галерията Тейт Бритън

Галерията Тейт Бритън  (входът е безплатен) е с изключително национален характер.  Тук могат да се видят платна на британски художници от XVI век до наши дни.  Заслуга за създаването на галерията има захарният милионер Хенри Тейт, който през XVIII век оглавява обществено движение, настояващо за излагането на най-доброто от британското изкуство.

Лондон за без пари 11
Галерия Тейт Бритън

Самият Тейт предлага на нацията своята колекция от картини, както и пари, с които да осигури сграда за излагането им. В галерията Тейт се съхранява наследството на Търнър.

Лондон за без пари 12

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.