fbpx Skip to main content
Любовта на Дали и Гала – втора част

Любовта на Дали и Гала – втора част

Първата част на статията можете да намерите тук.

Дали и Гала били известни със страстта си към парите. Съпрузите се установили в Калифорния и Гала започнала да строи своята финансова империя, като искала пари от всички и за всичко – за интервюта, за надписи върху чорапи, тениски, вратовръзки, чаши, съдове, парфюми, играчки и къде ли не – само да е добре платено. Колкото повече растяла славата на Дали, колкото по–пълноводна ставала реката от пари, която се стичала към тях, толкова се увеличавала и страстта на Гала към младите мъже. А Дали й позволявал всичко. Само че, както стана ясно, тя обичала талантливите мъже, а след Салвадор, за нея друг такъв не се появил.

Salvador-Dali-and-wife1

След връщането си в Европа, те вече били завоювали Америка, като на първата изложба на Дали картините се разпродали само за половин час, а на другата сутрин те се събудили богати, световно известни и скандални. Били постигнали всичко, за което са мечтали. Това са техните „златни години” – цели три десетилетия, от 1948 до 1978 г, Гала и Салвадор Дали са обгърнати от лукс, обожание и страхопочитание. Вратите на висшето общество са широко отворени за тях по целия свят и не само това – те са в мир и с Ватикана, и с Франко.

dali-from-the-back-painting-gala-from-the-back-eternalized-by-six-virtual-corneas-provisionally-1973.jpg!Blog
Дали в гръб рисува Гала в гръб

И продължавали да бъдат влюбени, скандални, разточителни и своенравни. Гала определено има заслуга за насочване и направляване на безграничния талант на Дали в правилната посока – тази на известността и на парите. До там, че в края на живота си те просто се чудели по какъв по-шантав начин да харчат парите си – подхвърляйки чек за 1 млн. вместо трамваен билет, изигравайки ги на рулетка или плащайки огромни суми на млади любовници или за кранчета от чисто злато в банята…

dali-gala-lacemaker

В началото на тяхната връзка, когато само си мечтаели да бъдат богати, Салвадор Дали обещал на Гала замък. Никога не забравил своето обещание и, когато се върнали от Америка, й подарил замъка Пубол през 1968 г. И обещал, че няма да престъпи прага, без да й поиска писмено разрешение. От гордост, никога не го направил… В прекрасната градина на замъка стои „Слонът с крака на комар” и, подобно на фигурите на Гауди, неочаквано и от странни места, бликат водни струи. Каменни пейки, кътчета за почивка, красиво езеро, над което бдят барелефи с образа на любимия им композитор – Вагнер.

Salvador Dali Paintings 241

И навсякъде кипариси – друго любимо нещо на Дали. Казват, че в замъка били приготвени два саркофага, с отвори отстрани, за да могат и в смъртта двамата с Гала да се държат за ръце… Не станало така.

Dali-Gala-Coffee-May-2015-banner-718x275

Той наредил да я балсамират и, облечена в любимата й червена рокля на Диор, да бъде погребана. Самият той не отишъл на погребението и надживял любимата си жена със седем години. След смъртта й не сътворил нито едно шантаво дело, не нарисувал нито една картина и загубил желанието си за живот. Оказало се, че без Гала наистина няма Дали.

Това е историята за гения и неговата муза. А може би, историята на една любов…
Persistence of time

1 мнение за “Любовта на Дали и Гала – втора част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.