fbpx Skip to main content
Любовта на Дали и Гала – първа част

Любовта на Дали и Гала – първа част

Казват, че любовта на Дали и Гала била велика.

“Аз я обичам повече от баща си, повече от майка си, повече от Пикасо. И даже повече от парите” – написал Дали на Федерико Гарсия Лорка.

Гениалните му картини я правят безсмъртна. Написва множество статии за нея. И още – добавя в подписа си нейното име и започва да се подписва ”Гала Салвадор Дали”.

Dali and Gala

Интересна съдба имат участниците в този мистичен, легендарен и съдбовен съюз. Сега вече кое точно е истината и кое точно – легендата, не може никой да твърди със сигурност. Защото истинските участници са вече в отвъдното, а след тях остава само спектакълът, режисиран от самия художник.

Дали е роден през 1904 г., ведно с манията си за величие, с ексцентричността си и с огромния си талант, които започват да се проявяват още в ранна възраст. Стеснителен като малък, той е твърдо уверен, че е гений, от когото светът един ден ще се възхищава. Може би защото е роден точно 9 месеца след смъртта на брат си и наречен Салвадор – което означава „спасител”. Ранната смърт на майка си приема като обида и никога не й прощава. Баща му, след смъртта на жена си, се оженва за вдовицата на своя брат.

11-optical-illusion-paintings-by-salvador-dali

В своята автобиография Дали пише, че още в детството си е знаел, че любимата му жена ще се казва Елена и ще има плоско, момчешко тяло. Сам разказва как имал различни страхове, страдал от чувство за вина, имал странни фантазии. И всички знаят, че до срещата му с Гала е бил девствен.

Да, талантлив, есктраваганатен, малко луд – но в онези времена идва Фройд и да си луд става модерно. И все пак – нещо не достигало…

По това време Елена Дяконова е съпруга на френския поет Пол Елюар. Срещат се в Швейцария – и двамата млади, често боледуващи и изпратени там от семействата си, за да се лекуват. Влюбват се, той и пише стихове, а тя измисля имена за себе си – Гала (от галочка – лястовичка, свободна птичка) и за него Пол Елюар. Той ще бъде велик поет и това артистично име му приляга. Тя пък, винаги си е мечтала за живот във висшето общество и след брака си с Елюар получава всичко накуп – женена е за любимия си, имат дъщеричка – Сесил, жилище в околностите на Париж и бляскав светски живот. И все пак, нещо не достигало…

Paris 1932
Париж 1932 г.

До 1929 година, когато семейство Елюар, заедно с още две семейства се отправят в Испания, на гости на Салвадор Дали, който изгарял от нетърпение. Посрещнал ги на портите на замъка си и дори свикналите на всякакви гледки сюреалисти били сащисани от това, що се изправило пред погледа им: Дали в кърваво-червена риза, раздрана отвсякъде, лицето – омазано с кози екскременти, едното око – гримирано в черно и почти не си личало, а отдавна изсъхнала роза, забучена зад ухото, довършвала картинката.

Portrait of Gala with two lamb chops
Портрет на Гала с две агнешки пържоли на рамото

Той ту държал ръката на Гала, ту събувал обувките и, целувайки я по петите, ту се опитвал да и обясни виденията си, посред непрекъснато бликащ истеричен смях и гледайки я в очите с погледа на изплашено, но вярно и предано животно.

”Мое малко дете! Ние никога повече няма да се разделим с теб!”- това е отговорът на Гала. И се оказва наистина така – разделя ги смъртта след 53 години съвместен живот. Гала се превръща за него в любима, в муза, в майка, в любовница, мениджър, счетоводител, рекламна агенция, съвършената сметачна машина и всичко, каквото се сетите.

Към втора част...
AS02157_0

1 мнение за “Любовта на Дали и Гала – първа част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.