fbpx Skip to main content
Мавриций – райският остров с дълга история

Мавриций – райският остров с дълга история

Мавриций, наричан “райският остров”, отбелязва на 12 март националния си празник. Тази година обаче, островната държава с население от 1,2 милиона души, отбеляза юбилей – 50 години от своята независимост.

Мавриций – райският остров с дълга история - 1
Остров Мавриций

Кога е открит Мавриций и кои са първите откриватели?

Мавриций е необитаем до началото на колониалната епоха, както и другите острови в тази част на Индийския океан – Реюнион и Сейшелите.

Арабите са първите мореплаватели в Индийския океан, които през VIII-X век, го отбелязват на морските си карти, но не се задържат на него.

Мавриций – райският остров с дълга история - 2
Необитаемият Мавриций

Мавриций – островът, предаван от „ръка на  ръка“

През следващите векове островът преминава от едни ръце в други, като негови владетели са португалците, холандците, французите и англичаните до обявяването на независимостта на 12 март 1968 г.

Мавриций – райският остров с дълга история - 3
Пленителният Мавриций

Португалците и Васко да Гама

Португалците откриват острова през 1497 г по времето на голямото пътешествие на Васко да Гама покрай нос Добра Надежда., но го подминават и продължават към Индонезия и Индия, за да проправят “Пътя на подправките”.

Мавриций – райският остров с дълга история - 4
Морски пътешествия

Какво се случва 100 години по-късно?

През 1598 г., сто години по-късно холандска флотилия от осем кораба под командването на адмирал Ван Варвик е разпръсната от ураган по пътя си към Източна Индия. За щастие адмиралът вижда на хоризонта остров, отбелязан на португалските карти, и успява да акостира. Когато разбира, че е необитаем, провъзгласява го за холандско владение. и му дава името Мавриций, в чест на своя повелител Морис, принц Орански.

Мавриций – райският остров с дълга история - 5
Холандската флотилия

Владичеството на холандците

Холандците владеят острова не повече от двадесет години, но за това време изсичат голяма част от горите от черно дърво, изтребват много от уникалните птици додо и други редки видове животни, обитаващи острова. Те докарват роби от Африка, които да обработват плантациите със захарна тръстика.

Мавриций – райският остров с дълга история - 6
Плантация със захарна тръстика

Пристигането на французите

След като холандците напускат по своя воля острова, идват французите. Те преименуват острова на Ил де Франс. Под тяхно управление пристанището в столицата Порт Луи е разширено, построена е първата захарна фабрика, болница, мрежа от пътища и е основана прословутата и до днес ботаническа градина.

Мавриций – райският остров с дълга история - 7
Пристанището на Порт Луи

Идва ред на англичаните

След края на Наполеоновите войни според Парижкия договор от 1914 г. островът преминава към англичаните. Робството е отменено и африканците са свободни. Заменени са от евтина работна ръка от Югоизточна Азия. Независимостта е обявена на 12 март 1968 г.

Мавриций – райският остров с дълга история - 8
Денят на независимостта

Всевъзможни раси и религии

От цялото население на острова половината са пришълци от Индия. Останалите са креоли, потомци на африканските роби, а също така китайци и бели наследници на първите колонизатори.

Мавриций – райският остров с дълга история - 9
Колоритна тълпа

Пътувайте до Мавриций и се потопете в това пъстроцветно и колоритно общество, което ще предизвика у вас неописуеми емоции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.