fbpx Skip to main content

Мавриций – райският остров с дълга история

Мавриций, наричан “райският остров”, отбелязва на 12 март националния си празник. Тази година обаче, островната държава с население от 1,2 милиона души, отбеляза юбилей – 50 години от своята независимост.

Остров Мавриций
Остров Мавриций

Кога е открит Мавриций и кои са първите откриватели?

Мавриций е необитаем до началото на колониалната епоха, както и другите острови в тази част на Индийския океан – Реюнион и Сейшелите.

Арабите са първите мореплаватели в Индийския океан, които през VIII-X век, го отбелязват на морските си карти, но не се задържат на него.

Необитаемият Мавриций
Необитаемият Мавриций

Мавриций – островът, предаван от „ръка на  ръка“

През следващите векове островът преминава от едни ръце в други, като негови владетели са португалците, холандците, французите и англичаните до обявяването на независимостта на 12 март 1968 г.

Пленителният Мавриций
Пленителният Мавриций

Португалците и Васко да Гама

Португалците откриват острова през 1497 г по времето на голямото пътешествие на Васко да Гама покрай нос Добра Надежда., но го подминават и продължават към Индонезия и Индия, за да проправят “Пътя на подправките”.

Морски пътешествия
Морски пътешествия

Какво се случва 100 години по-късно?

През 1598 г., сто години по-късно холандска флотилия от осем кораба под командването на адмирал Ван Варвик е разпръсната от ураган по пътя си към Източна Индия. За щастие адмиралът вижда на хоризонта остров, отбелязан на португалските карти, и успява да акостира. Когато разбира, че е необитаем, провъзгласява го за холандско владение. и му дава името Мавриций, в чест на своя повелител Морис, принц Орански.

Холандската флотилия
Холандската флотилия

Владичеството на холандците

Холандците владеят острова не повече от двадесет години, но за това време изсичат голяма част от горите от черно дърво, изтребват много от уникалните птици додо и други редки видове животни, обитаващи острова. Те докарват роби от Африка, които да обработват плантациите със захарна тръстика.

Плантация със захарна тръстика
Плантация със захарна тръстика

Пристигането на французите

След като холандците напускат по своя воля острова, идват французите. Те преименуват острова на Ил де Франс. Под тяхно управление пристанището в столицата Порт Луи е разширено, построена е първата захарна фабрика, болница, мрежа от пътища и е основана прословутата и до днес ботаническа градина.

Пристанището на Порт Луи
Пристанището на Порт Луи

Идва ред на англичаните

След края на Наполеоновите войни според Парижкия договор от 1914 г. островът преминава към англичаните. Робството е отменено и африканците са свободни. Заменени са от евтина работна ръка от Югоизточна Азия. Независимостта е обявена на 12 март 1968 г.

Денят на независимостта
Денят на независимостта

Всевъзможни раси и религии

От цялото население на острова половината са пришълци от Индия. Останалите са креоли, потомци на африканските роби, а също така китайци и бели наследници на първите колонизатори.

Колоритна тълпа
Колоритна тълпа

Пътувайте до Мавриций и се потопете в това пъстроцветно и колоритно общество, което ще предизвика у вас неописуеми емоции.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.