fbpx Skip to main content
Малко познатият Арл – изненадата на Прованс

Малко познатият Арл – изненадата на Прованс

Пренасяме ви в Прованс – ако сте изкушени от Франция, ние ще ви отведем на най-приказните места – предлагаме страхотни екскурзии. Арл е град в южната част на Франция, през който тече живописната река Рона.  Някогашната провансалска столица е най-старият град в областта.

Арл
Арл

Всъщност той е доста близък до Испания. Къщите са много бели, а дървените капаци са в ярки цветове като преобладаващи са морскосиньото и розовото. Цветните капаци привличат милиони почитатели на фотографията. Всяка година в града се провежда фотографски фестивал.

Сърцето на Арл е площад Форум (Плас дю Фроум), където под сянката на дърветата са  подредени кокетни кафенета, които са изпълнени с жителите и гостите на града.

Площад Форум
Площад Форум

В този отдалечен град, без кой знае какви събития, липсват тълпите туристи, които са неделима част от провансалската атмосфера. Въпреки това посещението на Арл никак не е загуба на време. Тук има забележителности, които датират още от римско време.

Амфитеатър Лез Арен
Амфитеатър Лез Арен

Свидетелство за онези времена е впечатляващият амфитеатър Лез Арен (Les Arenes), който е запазен в много добро състояние и до днес и побира 12 хиляди зрители. В него се организират борбите с бикове и надбягванията с колесници.

Арената на Арл
Арената на Арл

Коридата се отличава от испанската, в Арл съществува провансалският стил бикоборство. При него бикът не се умъртвява. Биковете са обект на почит и благоговение и вниманието е съсредоточено върху изяществото на спектакъла. Състезанията се провеждат три пъти годишно, но най-много хора се струпват по Великден.

В близост се намира античният театър, на сцената на който все още се изявяват  актьори и музиканти.

Античен театър
Античен театър

Специално внимание заслужава раннохристиянският некропол „Лез Алискам“ (Елисейски полета). Красотата му е толкова завладяваща, че Данте го цитира в „Ад“, а алеята му от каменни саркофази е обезсмъртена едновременно от Ван Гог и неговия приятел Гоген.

Лез Алискам
Лез Алискам

Седем от забележителностите са включени в Списъка за културно наследство на ЮНЕСКО.

В Арл обаче почти всичко е подчинено на Ван Гог и щурците. Огромни отливки на насекомите се лепят по фасадите на къщите за щастие, а фигурки с всякакви размери се продават по сергиите. Дори има и улица, кръстена на тях – „Пътят на щурците“.

Но има един по-известен пешеходен маршрут – Пътеката на Ван Гог, която е маркирана с плочи по земята, отбелязващи местата, на които художникът е открил вдъхновение за някои от най-известните си картини.

Ван Гог
Ван Гог

Задължителна спирка е кафенето на Ван Гог. В него творецът е отсядал почти всеки ден от двугодишния си престой в Арл. Вълнуващо е да си поръчаш пастис там, където е седял великият художник.

Кафене Ван Гог
Кафене Ван Гог

Собственичката на кафенето мадам Жину е изобразена на едно от най-известните му платна „Арлезианката“. През 2006 г. картината е продадена на търг за 40 млн. долара.

"Арлезианката"
“Арлезианката”

Повече от триста картини и рисунки са създадени в Арл, сред които „Нощното кафе“, „Жълтата стая“, „Звездна нощ над Рона“, „Звездна нощ“ и други.

"Нощното кафе"
“Нощното кафе”

В Арл здравето на твореца се влошава и той си отрязва ухото. По-късно е преместен в болница, която художникът увековечава в картината си „Градината на болницата в Арл“.

"Градината на болницата в Арл"
“Градината на болницата в Арл”

Ако искате да посетите Арл и Прованса – разгледайте нашите предложения. Нетърпеливи сме да пътуваме заедно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.