fbpx Skip to main content
МАЛТА – островна държава под северноафриканското слънце

МАЛТА – островна държава под северноафриканското слънце

Едва ли има друга европейска страна, която да е завладявана от толкова много велики сили, както островната държава Малта. За многобройните завоеватели стойността на големите скалисти острови се  криела не толкова в плодородните  почви и богати находища на полезни изкопаеми, а по-скоро в изгодното  стратегическо положение. Страната се намира в най-тясната част на Средиземно море, между Сицилия и Северноафриканското крайбрежие.

malta_3

 

Преди около 10 000 години Малта е заселена за първи път, най-вероятно от Мала Азия. В периода между 4000 и 2000 г. пр.н.е. са издигнати огромни храмове, които се смятат за най-старите мегалитни постройки на открито в Европа. Те и до днес остават загадка за съвременния човек. За бързото застрояване на острова допринася фактът, че малтийският варовик е лесен за обработка. Около 1000 години по-късно островите се превръщат в убежище за финикийците, а по-късно за картагенците. Римляните , остготите и византийците се редуват като завоеватели по тези земи.

neolitniq_hram_mnaidra

Официалният език на островните обитатели е малтийският, но това не винаги е било така. Арабите са населявали почти обезлюдените острови през 10 и 11 век и са разпространили своя език. Следващите завоеватели не са прокудили местното население, говорещо арабски . От Испания, Сицилия, Франция и Гърция пристигат нови и нови заселници. Завоевателите, които формират висшите слоеве на обществото,  си служат с родния си език. По този начин малтийският  постоянно се обогатява с нови заемки, идващи предимно от романските езици. През 1934 година малтийският и английският са провъзгласени за официални езици на островната държава. Поради честата смяна на колониалните владели и властващи култури, народът на Малта никога не успява да развие по-тясно национално самосъзнание. Това, което обединява малтийците, е тяхната религия. Повече от 90 % от населението изповядва католицизма. Островната държава е неразривно свързана с името на Йоанитския или Малтийския орден, чиято резиденция е била от от началото на 16 до началото на 19 век.

malta-13

През 1914 Малта се превръща в британска колония, а след откриването на Суецкия канал през 1869 става важна база за осигуряване на морския път. От 1964 Малта е независима държава, а 10 години по-късно е обявена за република. От май 2004 година Малта е член на ЕС. Днес Малта е парламентарна република.

Туристите идват на острова предимно през лятото и есента, привлечени от топлите лъчи на северноафриканското слънце,  мистиката на Малтийския орден и богатото  културно наследство. Основните притегателни пунктове са  катакомбите и храмовете Хагар Ким, Хал Тарксиен и Джантия – живи свидетели на мегалитната култура от епохата на неолита.

malta01

В столицата Ла Валета посетителите могат да се насладят на постройки от епохата на ренесанса и барока, издигнати най-вече по поръчка на Малтийския орден. Изключително впечатляващи са Музеят на изящните изкуства, Дворецът на Великия Магистър, Археологическият Музей, катедралата “Св. Йоан Кръстител”

1

Екзотичните пазари и прекрасните плажове придават уникален чар на тази малка, но богата на много антични съкровища страна.

liato-more-kristalna-voda-4

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.