fbpx Skip to main content
Мария Стюарт – трагичната и величествена героиня на шотландската история

Мария Стюарт – трагичната и величествена героиня на шотландската история

Красивата и талантлива Мария Стюарт

Мария Стюарт е един от най-романтичните и трагични образи не само в шотландската, но и в европeйската история. Израснала и възпитана във френския кралски двор, красива, талантлива, отдадена на изкуствата, на нейните крехки момински плещи се стоварва непосилната отговорност да управлява една страна, която макар да й е родина, всъщност й е непозната и се раздира от политически междуособици и жестоки религиозни войни.

Мария Стюарт
Мария Стюарт

Аристократичната френска фамилия Гиз

Мария Стюарт е дъщеря на Джеймс V, крал на Шотландия и на Мари дьо Гиз. Фамилията Гиз е една от най-известните аристократични фамилии на Франция – клон на Лотарингската династия, близки родственици с френските крале. След смъртта на Джеймс V, Мария, когато е едва на шест дни, става кралица на Шотландия, но, имайки предвид крехката й възраст и страхувайки се, че момиченцето може да  стане жертва на други претенденти за шотландския престол, семейство Гиз, още като дете, я взима във Франция и успява да я сгоди и омъжи за престолонаследника Франсоа (бъдещия Франсоа II), син на големия френски крал Франсоа I. По време на годежа, той е на 4 годинки, а Мария – на 6.

Крал Франсоа І
Крал Франсоа І

Мария Стюарт – кралицата с две корони

Кралица на Франция на седемнадесетгодишна възраст, Мария Стюарт е единствената жена, носила едновременно две корони – шотландската и френската.

Трагичната съдба на Мария Стюарт

Печално известна е трагичната съдба на Мария Стюарт, вдъхновила писатели, драматурзи и кинотворци. След ранната смърт на Франсоа II (който умира едва на 16 години от туберкулоза, като предишната година е бил коронясан), тя решава да се върне в Шотландия, за да управлява. По време на краткото си царуване (1561-1567), в условията на политически и религиозни интриги и насилие, Мария Стюарт се опитва да наложи религиозна толерантност. Това обаче е обречено на провал в страна, буквално разкъсвана между войнстващи политически и религиозни лагери, като младата кралица става заложник на различни интриги и кръвопролитни саморазправи.

Мария Стюарт
Мария Стюарт

Мария Стюарт се жени още два пъти и ражда бъдещия английски крал Джеймс I Стюарт, основоположник на династията на Стюартите в английската история.

Джеймс І Стюарт
Джеймс І Стюарт

Обезглавяването на Мария Стюарт

След като абдикира в полза на съвсем младия си син, оставяйки по този начин в Шотландия да се вихрят различните политически лагери, домогващи се до престола, както и най-жестоките религиозни реваншисти, Мария Стюарт успява да избяга в Англия, където братовчедка й, кралица Елизабет I, я държи в полузатворнически режим в продължение на 8 години. Мария Стюарт се опитва да избяга и да формира около себе си сподвижници, които да подкрепят претенциите й към английския престол. Съперничеството между двете кралици завършва, както е добре известно, с ешафода, на който през 1587 г. Мария Стюарт е обезглавена, след като преди това е осъдена за измяна към английската корона.

Кралица Елизабет І
Кралица Елизабет І

Единственият светъл лъч в тази иначе тъжна история е, че по-късно, тъй като Елизабет така и не ражда наследник, крал на Англия става синът на екзекутираната й братовчедка.

Страховитите тайни на замъците Единбург и Холируд

Ако посетите Единбург, ще чуете най-различни истории от живота на Мария Стюарт, ще се докоснете до вещите й, ще потръпнете, разбирайки, че на мястото, на което стоите, са ставали убийства, като следите от кръв личат все още. Замъкът на Единбург, както и Холируд ще ви разкрият своите страховити тайни…

Замък Единбург
Замъкът Единбург

Посетете с нас Единбург и разкрийте тайните на една велика кралица с трагична съдба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.