fbpx Skip to main content
Мемориалният фонтан на Принцеса Даяна

Мемориалният фонтан на Принцеса Даяна

Когато Катрин Густафсън, художник-пейзажист представя предложението си за фонтан в памет на Даяна, принцеса на Уелс, тя обяснява, че работата й символизира живота на Даяна. И това е самата истина, мемориалът е красив, по детски приятелски, скъп за поддръжка, както и противоречив.

Катрин Густафсон
Катрин Густафсон

Фонтанът е открит от Кралицата през 2004 г. в присъствието на бившия съпруг на Даяна и синовете й – Уилям и Хари. Разположен е на лек склон близо до южния край на Хайд Парк. Всъщност това не е фонтан в истинския смисъл на думата, а двойно речно корито. От горния край водата се стича в две посоки и се влива в голям овален басейн. Дъното му е изградено от Корнуолски гранит и е с ширина между три и шест метра и дължина 210 метра.

Diana,_Princess_of_Wales_Memorial_Fountain

Има три моста, малки водопади, а промените в наклоните допринасят за разнообразието. Браздите, вдлъбнатините и извивките на канала карат водата да танцува. Тя се пени, бълбука, оформя мехурчета и се плиска покрай малките джетове, докато накрая се успокоява и се завърта в ниския басейн.

basin

Малко след откриването, водата вече е размътена. Хората се  хлъзгат по бляскавия гранит, а едно от децата получава травма на главата. През есента падащите листа запушват каналите. Фонтанът е затворен за ремонтни работи, което включва и оправяне на най-хлъзгавите участъци. Очевидно задачата е изпълнена успешно. През лятото фонтанът забавлява децата. Възрастните запретват крачоли и газят предпазливо в канала.

fountain adults

Позволява се да си топнеш краката, но не и да ходиш във фонтана.  Както и да е, охраната, която неизменно присъства, си затваря очите, докато малки и големи се забавляват.

Hyde-Park-Princess-Diana-Memorial-Fountain

На Даяна това със сигурност щеше да й хареса.

final Diana

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.