fbpx Skip to main content
Мемориалът на принц Албърт във Лондон

Мемориалът на принц Албърт във Лондон

Един от най-впечатляващите паметници в Лондон е в чест на Албърт Сакс-Кобург-Гота (1819 – 1861), принц консорт, съпруг на кралица Виктория. Паметникът е разположен на един от входовете на Кенсингтън Гардън, недалеч от световноизвестната концертна зала Роял Албърт Хол, също така свързана с живота му.

2b
Принц Албърт

Изработен от бронз и позлатен, принцът е изобразен на трон, под 54-метров готически балдахин. Tой е замислен и главата му е леко обърната наляво, по-скоро към музеите на Саут Кенсингтън, отколкото насреща към Роял Албърт Хол. В едната си ръка държи каталога на Световното изложение от 1851 г., което се провежда по негова инициатива.

Kensington Palace 3
Дворецът Кенсингтън

 

2074816674_efb1deb6f0_b
Роял Албърт Хол

В Кристал Палас, огромна сграда от желязо и стъкло, която е била разположена в Хайд парк и за съжаление е напълно унищожена от пожар. Този първи световен панаир представя триумфа на западната цивилизация и най-вече на Великобритания – водеща индустриална и колониална сила в световен мащаб. Приходите от Изложението се използват за основаването на Музея Виктория и Албърт, Природонаучния музей и Музея на науката.

Albert_Memorial,_London_-_May_2008
Мемориалът на принц Албърт

Паметникът, олицетворяващ вярата на принц Албърт в прогреса, е открит през 1876 г. от самата кралица Виктория, която до края на живота си остава с безутешна мъка в сърцето си поради липсата на съпруга й. Четирите мраморни фигури на постамента символизират индустрията, търговията, инженерството и селското стопанство. Под тях има гравирани 169 фигури в цял ръст, изобразяващи известни европейски писатели, художници, композитори, архитекти и инженери. Великолепна позлатена ограда заобикаля паметника, а в четирите ъгъла има алегорични скулптурни композиции, символизиращи четирите континента. Освен екзотичните одежди на човешките фигури впечатление правят и животните:

19b
Азия

Азия е представена от дружелюбния слон,

Allegorical sculptures, America group, Albert Memorial, London 3917
Америка

Америка от внушителния бизон,

maxresdefault
Африка

Африка – от издръжливата камила,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Европа

а Европа седи на бик със скиптър в ръка, символ на власт, до нея е Британия с тризъбец, изобразяващ морската мощ. Приживе принц Албърт активно се съпротивлява на идеята дейността му да бъде почетена с паметник, за да не го обвинят в „артистична чудовищност”, както сам се е изразил. След ранната му смърт, архитектът Джордж Гилбърт Скот и скулпторите създават шедьовър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.