fbpx Skip to main content

Морето препълни мрежите за Никулден

Според рибарите, за Никулден Черно море ще дари прясна риба за първи път от години. Тази година морето е невиждано благосклонно. На рибните борси се предлага пресен чернокоп, сафрид и барбун, дори и кефал.

Рибата във фризера

За тези, които не държат на прясната черноморска риба, могат да избират между над 20 вида вносни замразени видове. Беломорски сафрид от Гърция, скумрия от Норвегия и Канада. Херингата е внос от Гърция и Италия, а хекът е внос от Аржентина.  Пресният паламуд е привършил отдавна, а замразеният се предлага само от Турция.

Паламудът измества шарана
Паламудът измества шарана

Хитът на варненския рибен пазар

Чернокопът е хитът на варненския рибен пазар за Никулден, като с основание може да измести традиционния шаран. Тази година, за разлика от миналата, рибарите се радват на богат улов през есента, когато морето докара пасажи от паламуд, сафрид, чернокоп, зарган и барбун.

Предпочитаният чернокоп
Предпочитаният чернокоп

Скумрията в Кюстендил

Традиционно преди Никулден рибата се предлага с повишени цени в Кюстендил.  Две седмици преди Никулден започна презапасяването с риба, за да бъдат избегнати опашките и чакането. Тук се предлага норвежка скумрия, филе от пангасиус и филе от скумрия.

Печена скумрия
Печена скумрия

В Добруджа не броят шарана за риба

Рибарите по цялото Добруджанско Черноморие ще отпразнуват подобаващо Никулден. Според традицията на трапезата им ще има калкан, чернокоп, попчета и паламуд. Повечето от морските вълци споделят, че за тях шаранът не е риба и никога на трапезата си на слагали  на празника сладководни риби. Въпреки това според търговците за Никулден ще има достатъчно и разнообразна риба за всеки вкус… и джоб.

Плато от сафрид, барбун и попчета
Плато от сафрид, барбун и попчета

Тонове курбан в Бургас за Никулден

Тонове рибен курбан ще бъдат раздадени на празничния Никулден в Бургас. С много музика и забавления ще бъде изпълнен денят, който е на особена почит в морския град, тъй като Св. Николай е тачен като негов закрилник. По стара традиция, в центъра на града ще къкрят казаните с рибена чорба, а на скарите ще се пекат тлъсти скумрии. На корем ще се лее и червено вино, осигурено от общината.

Курбанът в Бургас
Курбанът в Бургас

Традиционният Никулден във Варна

Във Варна, преди да седнат на трапезата ще посрещнат традиционно Никулден с молебен за здравето и силата на всички моряци и рибари. Молебенът е пред църковния храм „Св. Николай Чудотворец“ – закрилник на моряци и рибари. След празничния рибен курбан, на градския площад грейва и градската коледна елха, светлините на която се палят традиционно на Никулден.

Молебенът за Никулден във Варна
Молебенът за Никулден във Варна

Рибата тази година е в изобилие, а изборът е изцяло ваш!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.