fbpx Skip to main content
Морето препълни мрежите за Никулден

Морето препълни мрежите за Никулден

Според рибарите, за Никулден Черно море ще дари прясна риба за първи път от години. Тази година морето е невиждано благосклонно. На рибните борси се предлага пресен чернокоп, сафрид и барбун, дори и кефал.

Морето препълни мрежите за Никулден 1

Рибата във фризера

За тези, които не държат на прясната черноморска риба, могат да избират между над 20 вида вносни замразени видове. Беломорски сафрид от Гърция, скумрия от Норвегия и Канада. Херингата е внос от Гърция и Италия, а хекът е внос от Аржентина.  Пресният паламуд е привършил отдавна, а замразеният се предлага само от Турция.

Паламудът в борба с шарана
Паламудът в борба с шарана

Хитът на варненския рибен пазар

Чернокопът е хитът на варненския рибен пазар за Никулден, като с основание може да измести традиционния шаран. Тази година, за разлика от миналата, рибарите се радват на богат улов през есента, когато морето докара пасажи от паламуд, сафрид, чернокоп, зарган и барбун.

Морето препълни мрежите за Никулден 3
Предпочитаният чернокоп

Скумрията в Кюстендил

Традиционно преди Никулден рибата се предлага с повишени цени в Кюстендил.  Две седмици преди Никулден започна презапасяването с риба, за да бъдат избегнати опашките и чакането. Тук се предлага норвежка скумрия, филе от пангасиус и филе от скумрия.

Морето препълни мрежите за Никулден 4
Печена скумрия

В Добруджа не броят шарана за риба

Рибарите по цялото Добруджанско Черноморие ще отпразнуват подобаващо Никулден. Според традицията на трапезата им ще има калкан, чернокоп, попчета и паламуд. Повечето от морските вълци споделят, че за тях шаранът не е риба и никога на трапезата си на слагали  на празника сладководни риби. Въпреки това според търговците за Никулден ще има достатъчно и разнообразна риба за всеки вкус… и джоб.

Морето препълни мрежите за Никулден 5
Плато от сафрид, барбун и попчета

Тонове курбан в Бургас за Никулден

Тонове рибен курбан ще бъдат раздадени на празничния Никулден в Бургас. С много музика и забавления ще бъде изпълнен денят, който е на особена почит в морския град, тъй като Св. Николай е тачен като негов закрилник. По стара традиция, в центъра на града ще къкрят казаните с рибена чорба, а на скарите ще се пекат тлъсти скумрии. На корем ще се лее и червено вино, осигурено от общината.

Морето препълни мрежите за Никулден 6
Курбанът в Бургас

Традиционният Никулден във Варна

Във Варна, преди да седнат на трапезата ще посрещнат традиционно Никулден с молебен за здравето и силата на всички моряци и рибари. Молебенът е пред църковния храм „Св. Николай Чудотворец“ – закрилник на моряци и рибари. След празничния рибен курбан, на градския площад грейва и градската коледна елха, светлините на която се палят традиционно на Никулден.

Морето препълни мрежите за Никулден 7
Молебенът за Никулден във Варна

Рибата тази година е в изобилие, а изборът е изцяло ваш!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.