fbpx Skip to main content
Музеят Ван Гог в Амстердам – почит към един гений

Музеят Ван Гог в Амстердам – почит към един гений

Навярно Амстердам е един от най-богатите на музеи и картинни галерии град в Европа. Там може да срещнете дори музей на театъра, на марихуаната, на бирата Хайнекен, на еротиката и на какво ли още не. Но музеят, който без съмнение е най-обичан и посещаван е музеят на творческия гений Ван Гог.

Винсент ван Гог (1853–1890 г.) е най-значимият холандски художник на XIX век, един от най-видните представители на постимпресионизма. През последните 10 години от своя живот развива цялата си художествена дейност — автор е на около 900 картини и 1100 рисунки. Страда от психично разстройство и се самоубива през 1890 г., когато е едва на 37 години. Но неговата “лудост” е тази, която го прави различен, защото, както казват креативността е винаги ирационална.

Музеят Ван Гог в Амстердам е посветен изцяло на дейността на художника. Основан е през 1973 година. Броят на творбите на Ван Гог, които музеят притежава, е наистина впечатляващ – 220 картини, 500 рисунки и 800 писма на художника. В музея ще намерите и творби на други импресионисти, а именно на Пол Гоген, Тулуз Лотрек, Клод Моне, Пол Синяк, Пабло Пикасо – художници, от които Ван Гог е бил повлиян, а с други – в близки приятелски отношения. В библиотеката се подвизават над 24 000 книги, посветени на Ван Гог и на други известни импресионисти. Музеят притежава най-богатата колекция от творби на Винсент ван Гог в света. Тези творби, авторът е рисувал в периода 1880 – 1890 г. в Холандия, Париж, Арл, Сен Реми, Овер-сюр-Оаз. Специлано внимание заслужават картините „Селяни ядат картофи”, „Слънчогледите”, „Жълтата къща в Арл”, „Житно поле с гарвани”, както и много други. Голяма част от корепоснденцията на Ван Гог, която е водел с по-малкия си брат  Тео, с който са били в много близки сърдечни отношения, също се намира в музея. В тях художникът е споделял много от своите тревоги, страхове и халюцинации.

Приживе Ван Гог няма особен успех в продажбите на картините си и не се е радвал на особена популярност. Затова той завещава цялата си колекция на брат си Теодорус, с чието семейство той прекарва много време в последните години от живота си. Тео обаче умира внезапно няколко месеца след смъртта на Ван Гог и колекцията преминава в ръцете на неговата съпруга – Йоханна, която успява да продаде незначителна част от картините му. След нейната смърт колекцията става собственост на техния син Винсент Вилем ван Гог. През 1960 г. той учредява фондацията „Ван Гог“. През 1962 г. държавата купува от семейството му творбите, които днес са в основата на колекцията в музея.

Главната сграда на музея Ван Гог от 1973 г. е дело на архитекта Герит Томас Ридвелд. Сградата се сдобива с ново крило от японския архитект Кишо Курокава през 1999 г., изградено от сив камък и титанова стомана. Амстердамци все още не успяват да се впечатлят от новия вид на музея. Но дори отначало да се подразните от архитектурата, щом видите ярките, живи цветове и смайващите пейзажи на този склонен към халюцинации гений, всичко, което ще остане в съзнанието ви, ще бъде само изкуството.

През 1991 г. около 20 платна са откраднати от музея, между които е и „Селяни ядат картофи“. Това е една от най-големите кражби на произведения на изкуство в Европа. Тридесет и пет минути след кражбата обаче платната са намерени в изоставена кола. Три от платната между които и „Житно поле с гарвани“ са доста пострадали. Оказва се, че пазачите в музея са замесени в кражбата и са осъдени на 7 години затвор.

Разхождайки се в Амстердам, задължително се отбийте в музея на Ван Гог. Дори и да не сте запознати детайлно с неговия живот и творчество, преминавайки от зала в зала, неговите картини ще ви разказват истории и ще предизвикват низ от емоции и чувства, които само един истински творчески гений е способен да разпали!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.