fbpx Skip to main content
Музеят Виктория и Албърт в Лондон – най-голямата сбирка на декоративно изкуство в света

Музеят Виктория и Албърт в Лондон – най-голямата сбирка на декоративно изкуство в света

Музеят Виктория и Албърт в Лондон притежава най-голямата колекция от декоративно изкуство (скулптура, мозайки, стъклопис, резби върху различни материали, кован метал, декоративни тъкани, сценография, площадна и улична украса, флористика и др.) в света, съдържаща над 4,5 милиона екземпляра и разположена на площ от 12,5 акра (51 000 кв.м.) в 145 галерии. Създаден е през 1852 г. и е кръстен на кралица Виктория и принц Албърт. Намира се в квартала Кенсингтън в район известен като „Албертополис“ заради многото обекти, носещи името на принц Албърт или създадени под неговото покровителство.

hdr-about

Тук се намира мемориалът, издигнат в негова чест от кралица Виктория, Роял Албърт Хол, Музея по естествена история и Музея на науката. Колекцията на музея обхваща над 5000 г. от историята на изкуствата, от древни времена до наши дни и включва експонати от Европа, Северна Америка, Азия и Северна Африка. Музеят притежава най-голямата колекция от пост-класически скулптури, а сбирката, посветена на Италианския ренесанс е най-голямата извън Италия. Източно азиатската колекция, съдържаща различни керамични и метални предмети е една от най добрите в Европа, а Ислямската колекция е една от най-богатите в западния свят. През 2001 г. музеят започва програма за основна реновация на стойност 150 милиона лири стерлинги, включваща създаването на нови галерии, градини, магазини за сувенири и др. През 2015 г. отварят врати две нови галерии, посветени на изкуството на XVII и XVIII век. За първи път идеята за създаване на подобен музей се ражда през 1851 г. когато първият директор на музея Хенри Коул се заема с планирането и организацията.

v_a_museum

Година по-късно в Марлборо хаус отваря врати Музея на производителите, като колекцията е включвала експонати на приложните изкуства и науката. През 1854 г. музеят е преместен на сегашното си място и прекръстен на „Музей южен Кенсингтън“. През 1855 г. германският архитект Готфрид Семпер по молба на Хенри Коул предлага проект за новата сграда на музея, но проекта бива отхвърлен от Търговския борд, като твърде скъп. Официално музеят е открит на 22 юни 1857 г. от кралица Виктория.

victoria-albert-museum

По предложение на Хенри Коул, музеят започва да работи с удължено работно време, за да могат да го посещават работещи хора след края на работния си ден. За тази цел е осигурено газово осветление. На 17 май 1899 г., след последната публична изява на кралица Виктория музеят е прекръстен на Музей Виктория и Албърт. През 1939 г, след избухването на Втората световна война, по-голямата част от колекцията на музея е преместена в Уилтшър, графство Съмърсет и в един от тунелите на лондонското метро, като само най-големите експонати остават в сградата на музея, грижливо затрупани с торби пясък заради честите бомбардировки над Лондон.

victoria-and-albert-museum-coleccion

По време на войната част от помещенията са използвани за училище на деца, евакуирани от Гибралтар. Южното крило пък е било оборудвано като временна кухня за Kралските военновъздушни сили. През 1973 г. за първи път в света музей става домакин на рок концерт като част от инициативата за популяризиране на музеите сред младежта. Групата „Грифон“ представя изпълнения на средновековна музика и историята на развитието на жанра за последните 500 г. чак до наши дни. Както и в повечето британски музеи, които са собственост на държавата, от 2001 г. достъпът до „Музей Виктория и Албърт“ е безплатен. Абсолютно безплатно можете да се насладите на прекрасните колекции на музея, както и на импозантната му сграда.

victoria-and-albert-museum-see-do-museums-galleries-large

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.