fbpx Skip to main content
Музеят на Пикасо в Барселона

Музеят на Пикасо в Барселона

20151105182332-picasso-art-artist-pablo

Пикасо е роден в Малага, но през юношеството си живее в Барселона, той обича този град, който го вдъхновява. Затова Барселона пази в сърцето на своя Готически квартал един от най-богатите музеи на Пикасо в света. Музеят е изключително полезен за широката публика, защото тук, освен познатите сюрреалистични платна, са изложени и голяма част от ранните творби на Пикасо.

На „Карер де Монкада” №15 се намира Палау Беренгер д’Агилар, дворец от ХIV век, служещ първоначално за резиденция на семейство Линас, а след това и на графовете Санта Колома, които променят вида на сградата, като внасят много ренесансови и барокови елементи в оригиналната готическа конструкция на двореца.

Museo_Picasso_Barna_1

Днес тук се помещава музеят на Пикасо, в който, на всичките три етажа, са разположени две обширни колекции: дарения от Хауме Сабартеса, приятел на художника, и от самия Пикасо – общо няколкостотин картини с масло, скици, рисунки. За да бъдат изложени всички тези творби, е било необходимо да се присъедини и сградата на Палау Баро де Кастелиет – дворец от ХVII век, която е на калкан с Палау Беренгер д’Агилар.

el-paseo-de-colon-1917
“Ел Пасео Колон”

Тук са представени от неговите първи творби (рисунки, направени на 9-годишна възраст) до творбите от края на века, рисувани в Ла Коруня;  има платна от двата барселонски периода на художника (1895 – 1897 г. и 1901 – 1904 г.),  от знаменития „син” период следващ няколкогодишния му престой в Париж. Сред многочислените шедьоври, един от най-известните рисувани с масло е “Наука и милосърдие” – Пикасо е бил на 15 години, когато я прави; “Ел Пасео Колон” и “Барселона” – посветени на града, който той най-много обича; “Болното дете” – от синия период; “Арлекин” 1917 г. от периода на кубизма.

harlequin-1918
“Арлекин”

Отделен раздел е посветен на 58 платна на Пикасо, които той подарява на музея през 1968 г., 44 от тях са нарисувани по мотиви от произведението на Веласкес “Менини” (Семейството на Фелипе IV), известна картина, която се намира в музея Прадо. Музеят излага също и много от известните керамики на Пикасо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.