fbpx Skip to main content
Музеят Пергамон – древна съкровищница в центъра на Европа

Музеят Пергамон – древна съкровищница в центъра на Европа

Островът на музеите, плод на въображението на пруския крал Фридрих Вилхелм ІІІ, е разположен на северния край на остров Шпрее. Именно там, през XIII век се заражда и първото Берлинско селище. От петте музея на Острова, Пергамон е безспорен фаворит. По ирония на съдбата, след 20-годишно строителство той е изграден последен – през 1930 г.

Уникалният музей, който е част от културно-историческото богатство на ЮНЕСКО, включва три отдела – Античност, изкуство на Близкия изток и ислямско изкуство. Това е мястото, където най-добре могат да се видят различни образци на религиозното изкуство.

Zeus altar
Пергамският олтар

Сред класическите антики определено впечатление прави Пергамският олтар (шедьовър на елинистичното изкуство от II в. пр.н.е.), който е един от най-впечатляващите религиозни паметници в света и е толкова огромен, че заема цяла зала в музея.

Повече от двайсет години били нужни, за да се съберат отделните фрагменти, открити в днешния град Бергама, на Егейското крайбрежие на Турция. Пергамският олтар е всъщност олтар, посветен на Зевс, който се е издигал на акропола на древногръцкия град. Стълби от партера на музея отвеждат към колонадата. В основата й се намира една от най-интересните гравюри – битката на боговете от Олимп с титаните.

IMG_8269

Сто и петдесетте фигури в човешки ръст впечатляват с реалистичността на изображението. Тези монументални фризове от апогея на „елинистичния барок“ представляват един от най-ценните шедьоври на древногръцката скулптура. Впечатляващият паметник е открит през 1871 г. от немския инженер Карл Хуман, пренесен е на части в Берлин след разрешение, издадено от Османската империя през 1879 г., и е възстановен. От тогава той се съхранява в музея, който, поради мащабите и значимостта на паметника, носи неговото име. През 2014 г. започна реставрация на Пергамския олтар. Откриването му е предвидено за 2019 г.

Aleppo room
Залата Алепо

Друга забележителност в отдела е Пазарната порта от Милет (от II век пр. н.е) – монументалната южна врата от пазара на древногръцкия град Милет, пренесена в началото на XX век в Берлин и възстановена от археолога Теодор Виганд.

Интерес предизвиква статуята на богиня с нар в ръце (575 г. пр. н. е), открита в Южна Атика, Гърция. Независимо, че е престояла повече от 2000 години под земята, автентичната боя по одеждите й е все още добре съхранена.

04_Markttor_von_Milet-neu_warm_Kopie
Пазарната порта от Милет

В Музея на ислямското изкуство може да се види фасадата на двореца Мшата (VIII в.) от Йордания, както и дърворезби, миниатюри и цветни ръкописи .

Както сами разбирате от написаното до тук, Музеят Пергамон е безспорно един от най-богатите музеи на Античността в света, в който може да се проследи интригуващата многовековна история на различни цивилизации чрез тяхното изкуство.

Ishtar_gate_Babylon
Вратата на Ищар от древен Вавилон
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.