fbpx Skip to main content
Мурано – островът на пламъците

Мурано – островът на пламъците

Небезизвестният остров Мурано е едно от съкровищата на Италия.

Мурано всъщност е архипелаг от острови, свързани помежду си с мостове. Смята се за част от Венеция и до него лесно може да се стигне с лодките вапорето. Тук живеят около 5 000 души, които се занимават предимно със стъкларство и туризъм.

Вапорето
Вапорето

Стъкларският Мурано

Първоначално островът е бил малко рибарско селище известно с добива на сол. Изработката на стъкло се е осъществявала във Венеция. През 1291 г. обаче дожите на Венеция забранили производството, тъй като пещите на стъкларите предизвиквали пожари, които по онова време били опасни за дървените венециански къщи. Поради тази причина производството се изнася в Мурано. Впоследствие самите стъкларски произведения получават името на острова, а самият той става известен като „островът на пламъците“, заради светлината на безбройните пещи, които огряват небето всяка нощ.

glass furnace

Цветният Мурано

Климатът е влажен, субтропичен с хладни зими и горещи лета. Най-добрият начин човек да се запознае с очарованието на Мурано, е да ходи пеш. Разстоянията са малки и дават възможност да се насладите на многобройните цветни къщи, на малките,  уютни ресторантчета и китни магазинчета.

streets

Базиликата Санта Мария и Сан Донато

Интересно произведение на архитектурата е Базиликата Санта Мария и Сан Донато. Мозайката на пода е от ХІІ век и е подобна на тази в базиликата Сан Марко във Венеция. Говори се, че там се съхраняват костите на дракон убит от Сан Донато.

Базилика Санта Мария и Сан Донато
Базилика Санта Мария и Сан Донато

Сред най-посещаваните забележителности е и Кампо Санто Стефано – сграда, известна с красивата си часовникова кула.

Кампо Санто Стефано
Кампо Санто Стефано

В дворeца Палацо да Мула през лятото са си почивали венецианските патриции. В сградата са запазени елементи от ХІІ век.

Палацо да Мула
Палацо да Мула

Прочутото муранско стъкло

Един от символите на града си остава муранското стъкло. Майсторите могат да сътворят почти всичко от стъкло, в което са вплетени цветни нишки. Мурано се счита за родно място на това столетно изкуство.

Може би най-приятното занимание на острова е разходката из многобройните работилници за стъкло, където може да видите как майсторите „издухват“ различни съдове от муранско стъкло.

Boattrip-to-Murano-Island-Venice-Italy-49 workshop

В днешно време муранското стъкло се използва и в производството на бижута – пръстени, стъклени мъниста, обеци и други красиви накити.

20141019-MURANO-slide-V0WN-master1050 jewel

Известна е техниката „мурине“ за производство на изтеглено стъкло. При нея различните цветове се напластяват, оформят се като тръбичка и при нарязването им се образуват различни декорации.

Murano (1) glass

Едно от любимите произведения на Мурано бил венецианският нож. При забождането му в жертвата убиецът можел да отчупи фината дръжка и не оставали никакви следи, а убиецът оставал неизвестен.

И внимавайте, като си купувате сувенири. Тук, подобно на много други места, доминира китайското „мурано“, което всъщност не е никакво мурано.

Ако искате да си вземете автентично стъкло за спомен, търсете запазения знак „Vetro Artistico Murano“.

label

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.