fbpx Skip to main content
Най-посещаваните музеи на Будапеща

Най-посещаваните музеи на Будапеща

Унгарски национален музей – Сградата на музея е най-забележителното произведение на унгарския класицизъм. Тук е представена историята на Унгария от създаването й до 1990 г. Свещената корона и други атрибути за коронацията са били пазени в музея до края на 1999 г., но днес са изложени в Парламента. Всеки период от унгарската история е илюстриран с помощта на карти, таблици, произведения на изкуството или предмети от ежедневието, оръжия, мебели, облекла, видео-материали и т.н. В залата, посветена на османското нашествие, можете да видите тронове от различни църкви (сред които и францисканската църква Нишбатор), които са чудесен пример за майсторството на унгарските дърворезбари от онази епоха. Също така можете да се полюбувате на купола на църква с керамични кесони. Съвременната епоха показва ролята, която са играли в унгарската история дикататори като Миклош Хорти и Матияш Ракоши.

Национална галерия на Унгария – Музеят е изцяло посветен на унгарското изобразително изкуство от Средновековието до XX век. В залите му можете да видите богата колекция от олтари, в стил късна готика. Сред художниците от XIX  век са представени Mихай Mункачи и Лашло Паал. Музеят събира и монументални творби на историческа тематика като например “Покръстването на Вайк „ на Гюла Бенщур и „Миклош Жрини в битката при Шигетвар” на Петер Kрафт.

Музей на изящните изкуства – Музеят е създаден през 1950 г. от частни колекции. Представлява богата сбирка от паметници на древноегипетското изкуство и западноевропейската живопис (Ел Греко, Веласкес, Гоя, Рафаел, Веронезе, Рембранд и Рубенс), руското изкуство, румънската живопис, скулптура и графика, произведения на чипровски златари от XVII в. Разположен е в Двореца на Републиката, колосална неокласическа сграда с мотиви от Храма на Зевс, реконструиран през 1960 г.

Budapest-museum-of-fine-arts_1
Музей на изящните изкуства

Музей на приложните изкуства – Създаден през 1896 г. по случай 1000 години от основаването на Унгария, сградата е сама по себе си произведение на изкуството в стил сецесион.

Постоянната експозия представя множество предмети, свързани с европейските изкуства и занаяти – порцелан, керамика, стъкло, изкуството на книгата (кожа, подвързване, хартия), тексктил, дърво (дърводелство и дърворезба), метал и ковано желязо.

Етнографски музей – Сградата на музея е дворец в стил неоренесанс, построен в края на XIX век, бивша Съдебна палата и Касационен съд. Музеят дава пълна представа за  земеделското общество от XVIII до началото на XX век, преди Тианонския мирен договор. Културата, риболовът, занаятчийството, пазарите и панаирите, семейството и празниците са добре илюстрирани със снимки, костюми, предмети от бита, мебели и др.

Музей на Ференц Лист – Музеят се помещава в тристаен апартамент, който големият композитор е обитавал през последните пет години от живота си, когато е прекарвал редовно зимата в Будапеща. Спалнята му е служела и за работен кабинет. На бюрото му и в шкафовете има много лични вещи. На една малка масичка, можете да видите бронзова отливка от дясната ръка на Лист, направена от Алайос Стробл. В дневната е разположено пианото „Бьозендорфер”, любимият инструмент на композитора.

Музей на марципана – Марципан, това лакомство представлява тесто от бадемова пудра, което е лесно за обработка. Той позволява на майсторите сладкари, които имат достатъчно търпение, да пресъздадат от марципан известни паметници като Парламента в Будапеща или фигури като Сиси, Снежанка или Майкъл Джексън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.