fbpx Skip to main content
Независимостта на България

Независимостта на България

Кога се обявява независимостта?

На 22 септември 1908 година княз Фердинанд обявява с манифест независимостта на България във Велико Търново. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Така, България една от най-старите държави в Европа, се появява на световната карта след пет века забвение.

Независимостта на България - 1
Цар Фердинанд

Международно признание

На 6 април 1909 година европейските сили официално признават България за царство и независима държава. Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта. Непосредствено след това Царство България започва да подготвя окончателното присъединяване на останалите под османска власт територии.

Независимостта на България 2

А ето и някои интересни факти.

1. Основите на честването

Основите на честването са положени от търновската общественост. Събитието се случва след 22 септември 1908 година. Това е единственият празник, който получава адекватна оценка по време на самия акт.

Независимостта на България 3

2. Любопитен и малко известен факт

Три дни след провъзгласяването на Прокламацията, Градският общински съвет на Търново на редовната си сесия одобрява живописните улици  “Фердинанд”, “Съборна” и “Митрополска”  да се преименуват на “Цар Фердинанд I” и улица „22 септември“, с което се ознаменува събитието на 22 септември.

Независимостта на България 4

3. Залесяването на града

Главният лесничей на Велико Търново предлага подходящо място за залесяване на града, което да напомня за станалото във Велико Търново. Общинският съвет преценява, че най-подходящ е хълмът Трапезица, който е в близост до града и е неразривно свързан с историята на средновековния град.

Независимостта на България - 5
Хълмът Царевец

4. Първите тържества в България

На 22 и 23 септември 1909 г. във Велико Търново се провеждат първите тържества в България, посветени на Независимостта. Пищността отговаря на значимостта на събитието.

Независимостта на България 6

За първото честване в града пристигат цар Фердинанд І, царица Елеонора, принцовете Борис Търновски и Кирил Преславски. Тържественото отпразнуване включва молебен в националната светиня „Св. 40 мъченици“, празненства на Царевец и посещения на височайши гости в Преображенския манастир.

5. Тържественото отпразнуване

За първото честване в града пристигат цар Фердинанд І, царица Елеонора, принцовете Борис Търновски и Кирил Преславски. Тържественото отпразнуване включва молебен в националната светиня „Св. 40 мъченици“, празненства на Царевец и посещения на височайщи гости в Преображенския манастир.

Независимостта на България 7

А ето и някои от интересните ни екскурзии, които можем да ви предложим през септември.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.