fbpx Skip to main content
Нобеловите награди – Това, което може би не знаете.

Нобеловите награди – Това, което може би не знаете.

За своята  вече 114-годишна история, Нобеловите награди успяха да  подчертаят заслугите на много велики хора в различни области. Богата история, в която ако се вгледаме внимателно, ще се срещнем с удивителни открития. Тук ще направим кратък преглед на някои факти, които ще ви изненадат.

През 1896 г. шведът, на име Алфред Нобел, химик и инженер, изобретил динамита, забогатял и преди смъртта си направил нещо необичайно: завещал около 260 млн. долара за награди за различни научни и културни постижения на хора и организации по цял свят. Така се появили Нобеловите награди.

От 1901 г. Нобеловите награди се присъждат на личности, чиито живот е посветен на определена област. Първоначално има пет награди: физика, химия, физиология и медицина, литература и мир.

Нобелови награди - церемониятаЦеремонията по връчването на Нобеловите награди по традиция се насрочва на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел, в Стокхолм и в Осло. От 1902 г., всички награди, с изключение на наградата за мир, се връчват в Стокхолм, в Концертната зала, от краля на Швеция. Нобеловата награда за мир се връчва в Осло.

Носители на нобеловата награда са прочути имена като Алберт Айнщайн, Мария Кюри, Нелсън Мандела, Ърнест Хемингуей и Международния комитет на Червения кръст.

От 1968 г., заедно с фондация „Нобел“, централната банка на Швеция, учредява и шестата награда- по икономика. Въпреки че е известна като “Нобелова награда за икономика”, това е по- скоро формално, тъй като не се присъжда от Шведската кралска академия на науките. От тази година е решено да не се добавя нова категория награда, за ужас на всички активисти в областта на екологията и околната среда.

От уебсайтът на фондация „Нобел“ научаваме , че между 1901 г. и 2015 г., Нобелови лауреати са 900 души и организации.

Съществуват множество интересни факти за историята на тези престижни награди .

Отказани Нобелови награди. Двама победители са се отказали  от  наградата: Французинът  Жан-Пол Сартр за награда за литература през 1964 г., както и министър-председателят на Виетнам Ле Дук То, който отказва да сподели наградата за мир с държавния секретар на САЩ Хенри Кисинджър през 1973 г.

Лишени от Нобелова награда . На трима германци е било забранено  получаването на наградата от Адолф Хитлер: Ричард Кун, (Химия, 1938), Адолф Бетенанд (Химия, 1939) и Герхард Домак (Mедицина, 1939).  Съветското правителство от своя страна принуждава Борис Пастернак да върне Нобелова награда за литература през 1958 г.

Носетиели на  Нобелова награда за мир, хвърлени в затвора. Трима лауреати са арестувани по време на обявяването на своята победа, германския журналист и пацифист Карл фон Осиецки (1935); опозиционният лидер от Бирма – Аун Сан Су Чи (1991); и дисидентът  Лю Сяобо – Китай (2010). А г-жа Су Чжи най-накрая получи наградата си в Осло на 16 юни 2012 г., повече от  20 години след присъждането й.

Най- възрастни – 90 годинишният американец от руски произход- Леонид Хурвиц, получава  наградата за икономика  през 2007 г. и може да претендира за най-възрастният получател. Той умира няколко месеца по-късно. Най- възрастната дама  е британската писателка Дорис Лесинг, след като получи наградата литература за 2007 г.

Следва да се отбележи, че Нобелова награда не може да бъде получена посмъртно, тя  е в размер на 8 милиона шведски крони (приблизително $965 000), и може да бъде поделена най-много от трима души.

Малала Йосуфзай

Най- млад- Почти 100 години след като получи Нобелова награда за физика през 1915 г., британецът Лорънс Браг бе най-младият победител в историята . През 2014 г. наградата бе присъдена на младата пакистанка и активистка Малала Йосуфзай, едва на 17 години. Тя споделя наградата с друг защитник на правата на децата, индиеца Кайлаш Сатярти.

Нобеловата награда като  семейна история.  Френската фамилия Кюри е тясно свързана с историята на Нобелова награда. През 1903 г. семейство Пиер и Мари Кюри получава отличието в областта на физиката; През 1911 г. Мария Кюри е първата жена, като получава наградата за химията и така става  единствената жена в историята, спечелила две награди. През 1935 г. дъщеря й, Ирен Жолио-Кюри и съпругът й Фредерик Жолио, от своя страна получават Нобелова награда за химия. Малката сестра на Ирен, Ева Кюри се омъжва за Хенри Ричардсън Лабуис, който през 1965 г., ще получи Нобелова награда за мир като директор на УНИЦЕФ.

Нобеловите награди „по женски“– От 1901 г. 49 жени, включително и Мария Кюри, която два пъти получава Нобелова награда, срещу 851 мъже. Нобелова награда за икономика не е била присъждана на жена до 2009 г. като първа е американката Елинор Остром. В областта на физиката, само две жени са отличени и нито една от 1963 г. насам.

Езици на Нобеловата награда за литература. Aнглийският език доминира в наградите за литература с 27 лауреата  . Следващите по реда си са френски и немски език (14), испански (11), шведски (7), Италиански (6), руски (5), полски (4), норвежки и датски (3), гръцки и японски. (2) Арабски, китайски, сърбо- хърватски и дори окситански.

За 2015 година наградите са присъдени на:

Тунизийски квартет за национален диалог  – Награда за мир

Светлана Алексиевич -Награда за литература

Артър Макдоналд -Награда за физика

Такааки Каджита– Награда за физика

Пол Модрич– Награда за химия

Томас Линдал -Награда за химия

Азиз Санджар– Награда за химия

Уилям Кемпбъл– Награда за физиология

Сатоши Омура– Награда за физиология

Ту Йоуйоу – Награда за физиология

И накрая още нещо любопитно:

Носители на Иг- нобелСъществуват и Наградите Иг-Нобел (известни и като антинобелови награди или шнобелови награди). Те са пародия на нобеловите награди, а получателите са трудове (на истински учени или на псевдоучени), които забавляват с безсмислеността си или понякога с абсурдността си.

Първите Иг-нобелови награди са връчени за „Опити, които не могат, или по-добре да не бъдат повтаряни“. Първо се връчват в Масачузетския технологичен институт, а после в Харвардския университет. Наградите се присъждат от оксфордско хумористично списание, с участието на клуб на студенти по физика, в началото на октомври, приблизително по времето, по което се обявяват и лауреатите на нобелови награди. Самите награди се връчват от носители на самата Нобелова награда по физика. Броят области, в които се присъжда Иг-нобелова награда, може да се променя от година на година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.