fbpx Skip to main content
Нова година и защо я празнуваме на 1-ви януари

Нова година и защо я празнуваме на 1-ви януари

Може би много хора са си задавали въпроса защо Новата година се празнува точно в този момент. Оказва се, че Новата година не винаги е била на 1 януари, а все още не е в някои култури.

Нова година и защо я празнуваме на 1-ви януари 1

Новата година на древните месопотамци

Древните месопотамци са празнували своята Нова година с 12-дневен фестивал Акиту в деня на пролетното равноденствие. Името „Акиту“ е от шумерски и значи „ечемик“. Жителите на древна Месопотамия са го чествали с два празника в чест на началото на двете половини години на годината в шумерския календар, маркирайки засяването на ечемика през есента и жътвата му през пролетта.

Нова година и защо я празнуваме на 1-ви януари 2

Как са празнували Нова година гърците и египтяните?

Гърците са празнували зимното слънцестоене на 20 декември. Римският историк Луций Мариций Ценсорий съобщава, че египтяните са празнували обиколката около слънцето на 20 юли.

Нова година и защо я празнуваме на 1-ви януари 3
Новогодишна нощ в Атина

Римската епоха

По време на римската епоха март бележи началото на календара. След това през 46  г.пр.н.е. Цезар създава Юлианския календар, който отбелязва Новата година да се отбелязва на 1-ви януари.  От тази дата консулите са встъпвали в длъжност и Новата година е преместена от март в януари, за да е по-удобно за администрацията.

Нова година и защо я празнуваме на 1-ви януари 4

Григорианският календар – стоп на местенето на сезоните

Дори Юлий Цезар не може да стандартизира календара. Тържествата за Нова година продължават да се местят назад и напред в календара, докато папа Григорий ХІІІ реализира Григорианския календар през 1582 г. Григорианският календар  е опит да се спре местенето на сезоните, защото Юлианският календар има повече високосни години, така че през 1500 г. първият ден на пролетта идва 10 дни по-рано.

Нова година и защо я празнуваме на 1-ви януари 5

Изборът на началото на Новата година е произволен от планетарна гледна точка, но има едно забележително астрономическо събитие, което се случва по това време – земята е най-близо до слънцето в началото на януари, това е точка, която се нарича перихелий.

Началото на Новата година днес

В наши дни 1 януари е почти универсално признат за  начало  на Новата година, въпреки че има няколко отклонения – Афганистан, Етиопия, Иран, Непал и Саудитска Арабия разчитат на свои собствени календари.

Нова година и защо я празнуваме на 1-ви януари 6
Нова година в Иран

Различни религии – различно празнуване

Различните религии празнуват Нова година по различно  време. Така например еврейският календар е лунен и тяхната Нова година, Рош Хашана обикновено се празнува между септември и октомври.

Израелската Нова година
Израелската Нова година

Ислямската Нова година

Ислямският календар е лунен и датата, определяща новата година може да се мести значително.  През 2008 г. ислямската Нова година се празнува на 29 декември, а през 2017 г. на 22 септември.

Нова година и защо я празнуваме на 1-ви януари 8
Ислямската Нова година

Китайската Нова година

Китайският календар също е лунен, но китайската Нова година се пада между 21 януари и 20 февруари.

Нова година и защо я празнуваме на 1-ви януари 9
Китайската Нова година

Нова година наближава, изберете къде да я посрещнете!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.