fbpx Skip to main content
Новогодишните празници и как се празнуват по света

Новогодишните празници и как се празнуват по света

Отбелязването на Новата година е най-древният от всички съществуващи празници. При разкопките на египетските пирамиди археолозите откриват съд, на който е написано „Начало на Новата година“.

Древен Египет

В древен Египет настъпването на Новата година било по време на разлива на река Нил (към края на септември). Това е времето,  когато в пустинната земя се раждала реколта. Египтяните поставяли статуите на бог Амон, жена му и сина му в една лодка, която един месец се носела по реката.

Новогодишните празници и как се празнуват по света 1
Бог Амон със съпругата си

Древен Рим

Още преди новата ера римляните започнали да си разменят подаръци и да се веселят цяла нощ, като си желаели един на друг щастие, късмет и благополучие. Обикновено това ставало в началото на март, докато Юлий Цезар не въвел новия календар – Юлианския, според който Новата година започва на 1 януари, както е и днес.

Двуликият римски бог Янус

Първият месец от годината бил наречен на името на римския бог Янус – двуликия. Единият му му образ гледал назад, а другият напред – в бъдещето.

Новогодишните празници и как се празнуват по света 2
Римският бог Янус

Германия    

За късмет, пари, любов и щастие германците си подаряват розови марципанови прасенца и леят олово. По фигурките, които се получават от излятото олово, се гадае за бъдещето. В Германия са се запазили и различни локални новогодишни обичаи. Не се поднася месо от пернати, за да не отлети късметът.

Новогодишните празници и как се празнуват по света 3
Марципанови розови прасенца

Испания

На прага между старата и новата година испанците изпълняват един стар ритуал: едновременно  с ударите на часовника, отброяващи последните мигове от старата година, те сдъвкват по едно зърно грозде – общо 12 на брой. Който сбърка с броенето,  рискува късметът да му изневери през Новата година. Специално за този обичай в супермаркетите се продават пакетчета с по 12 гроздови зърна.

Новогодишните празници и как се празнуват по света 4
Гроздовите зърна за Нова година

Швейцария

В швейцарския кантон Апенцел коледари, облечени в традиционни носии,  обикалят къщите за да поздравят стопаните с настъпването на Новата година. На главите си носят пищно украсени шапки с мотиви и сцени от живота на местните хора, а към носиите им са прикрепени  звънци. Коледарите пеят и танцуват, а в замяна получават храна, напитки и пари.

Новогодишните празници и как се празнуват по света 5
Швейцарските коледари

Русия

След новогодишното приветствие на президента по телевизията, следва новогодишният тост. Много руснаци излизат по площадите на големите градове, където вдигат наздравица. Руската православна църква следва Юлианския, а не Грегорианския календар и руснаците празнуват Коледа на 7 януари – седмица след Нова година.

Новогодишните празници и как се празнуват по света 6
Новогодишната нощ в Русия

Италия

В новогодишната нощ  на италианците не трябва да липсват две неща – традиционният джолан с леща и червеното бельо. Смята се, че това гарантира щастливи и успешни дни през Новата година. В дните преди празника витрините на магазините буквално „почервеняват“ – от бикините до боксерките.

Новогодишните празници и как се празнуват по света 7
Червеното е навсякъде

Дания

В Дания пазят старите и повредени съдове през цялата година, за да може през новогодишната нощ да ги изхвърлят през вратата. Датчаните вярват, че колкото повече съдове счупят, толкова повече приятели ще имат.

Новогодишните празници и как се празнуват по света 8
Купища счупени стари чинии

Рио де Жанейро

Хиляди хора се стичат на прочутия плаж Копакабана, привлечени от пищната заря. Според традицията трябва да се носят бели дрехи – цветът на мира, чистотата и невинността – успешен старт за Новата година.

Новогодишните празници и как се празнуват по света 9
Нова година в Рио

Китай

В Китай обикновено украсяват домовете си с огромни фенери, а украсеното с фенери дръвче се нарича Дърво на светлината.  Малчуганите в Китай получават подаръците си едва в края на януари, когато е китайската Нова година.

Новогодишните празници и как се празнуват по света 10
Новогодишното дръвче

Англия

Англичаните не посрещат Новата година с шумни празненства. На Острова не е прието да се канят гости. Неписано правило е срещу Нова година и на следващия ден всеки да навести, който и да е дом без покана. Гостът обаче трябва да донесе бучка въглища, която да хвърли в огнището и да пожелае огънят в този дом да не угасва.

Новогодишните празници и как се празнуват по света 11
Фойерверките в Лондон

Шотландците отиват още по-далеч – те ходят на гости дори на хора, които не познават. Обичай е да излизат, облечени като коминочистачи.

Новогодишните празници и как се празнуват по света 12
Шотландската Нова година

Новата година наближава и е крайно време да изберете своята дестинация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.