fbpx Skip to main content

Новогодишните празници и как се празнуват по света

Отбелязването на Новата година е най-древният от всички съществуващи празници. При разкопките на египетските пирамиди археолозите откриват съд, на който е написано „Начало на Новата година“.

Древен Египет

В древен Египет настъпването на Новата година било по време на разлива на река Нил (към края на септември). Това е времето,  когато в пустинната земя се раждала реколта. Египтяните поставяли статуите на бог Амон, жена му и сина му в една лодка, която един месец се носела по реката.

Бог Амон със съпругата си
Бог Амон със съпругата си

Древен Рим

Още преди новата ера римляните започнали да си разменят подаръци и да се веселят цяла нощ, като си желаели един на друг щастие, късмет и благополучие. Обикновено това ставало в началото на март, докато Юлий Цезар не въвел новия календар – Юлианския, според който Новата година започва на 1 януари, както е и днес.

Двуликият римски бог Янус

Първият месец от годината бил наречен на името на римския бог Янус – двуликия. Единият му му образ гледал назад, а другият напред – в бъдещето.

Римският бог Янус
Римският бог Янус

Германия    

За късмет, пари, любов и щастие германците си подаряват розови марципанови прасенца и леят олово. По фигурките, които се получават от излятото олово, се гадае за бъдещето. В Германия са се запазили и различни локални новогодишни обичаи. Не се поднася месо от пернати, за да не отлети късметът.

Марципанови розови прасенца
Марципанови розови прасенца

Испания

На прага между старата и новата година испанците изпълняват един стар ритуал: едновременно  с ударите на часовника, отброяващи последните мигове от старата година, те сдъвкват по едно зърно грозде – общо 12 на брой. Който сбърка с броенето,  рискува късметът да му изневери през Новата година. Специално за този обичай в супермаркетите се продават пакетчета с по 12 гроздови зърна.

Гроздовите зърна за Нова година
Гроздовите зърна за Нова година

Швейцария

В швейцарския кантон Апенцел коледари, облечени в традиционни носии,  обикалят къщите за да поздравят стопаните с настъпването на Новата година. На главите си носят пищно украсени шапки с мотиви и сцени от живота на местните хора, а към носиите им са прикрепени  звънци. Коледарите пеят и танцуват, а в замяна получават храна, напитки и пари.

Швейцарските коледари
Швейцарските коледари

Русия

След новогодишното приветствие на президента по телевизията, следва новогодишният тост. Много руснаци излизат по площадите на големите градове, където вдигат наздравица. Руската православна църква следва Юлианския, а не Грегорианския календар и руснаците празнуват Коледа на 7 януари – седмица след Нова година.

Новогодишната нощ в Русия
Новогодишната нощ в Русия

Италия

В новогодишната нощ  на италианците не трябва да липсват две неща – традиционният джолан с леща и червеното бельо. Смята се, че това гарантира щастливи и успешни дни през Новата година. В дните преди празника витрините на магазините буквално „почервеняват“ – от бикините до боксерките.

Червеното е навсякъде
Червеното е навсякъде

Дания

В Дания пазят старите и повредени съдове през цялата година, за да може през новогодишната нощ да ги изхвърлят през вратата. Датчаните вярват, че колкото повече съдове счупят, толкова повече приятели ще имат.

Купища счупени стари чинии
Купища счупени стари чинии

Рио де Жанейро

Хиляди хора се стичат на прочутия плаж Копакабана, привлечени от пищната заря. Според традицията трябва да се носят бели дрехи – цветът на мира, чистотата и невинността – успешен старт за Новата година.

Нова година в Рио
Нова година в Рио

Китай

В Китай обикновено украсяват домовете си с огромни фенери, а украсеното с фенери дръвче се нарича Дърво на светлината.  Малчуганите в Китай получават подаръците си едва в края на януари, когато е китайската Нова година.

Новогодишното дръвче
Новогодишното дръвче

Англия

Англичаните не посрещат Новата година с шумни празненства. На Острова не е прието да се канят гости. Неписано правило е срещу Нова година и на следващия ден всеки да навести, който и да е дом без покана. Гостът обаче трябва да донесе бучка въглища, която да хвърли в огнището и да пожелае огънят в този дом да не угасва.

Фойерверките в Лондон
Фойерверките в Лондон

Шотландците отиват още по-далеч – те ходят на гости дори на хора, които не познават. Обичай е да излизат, облечени като коминочистачи.

Шотландската Нова година
Шотландската Нова година

Новата година наближава и е крайно време да изберете своята дестинация!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.