fbpx Skip to main content
Нормандия – едно незабравимо изживяване

Нормандия – едно незабравимо изживяване

Нормандия днес е област в Северозападна Франция с площ 30 100 км². Херцогство Нормандия обаче съществува от 911 г. до 1204 г. и, след договор с френската корона, се превръща в една от най-важните провинции на Франция в Средновековието.

Duchy_of_Normandy
Херцогство Нормандия – в червено на картата

В превод „нормани“ означава „северни хора”, название, с което франките наричали викингите, които през VIII век започват периодично да пристигат с легендарните си кораби – дракари и да нападат тукашните села, като постепенно се заселват трайно по тези земи. На франкските крале им е било толкова некомфортно да живеят при непрекъсната викингска заплаха, включително и над Париж, че, когато през 911 г. тогавашният военоначалник на норманите, Роло (Ролон), приема християнството, франкският крал Шарл III Прости с огромно облекчение му дава херцогска титла, давайки му по този начин политическа автономия, но и поставяйки го във васална зависимост. Така се създава херцогство Нормандия, което било формално зависимо от Каролингите, но фактически – изцяло самостоятелно. В херцогство Нормандия живели в болшинството си франки. Норманите били малцинство, но те управлявали. Веднага след като получава политическа власт и признание, Роло заживява по френски модел, но въпреки това дълго запазва двойнствения характер на норманския елит – две имена – Роло и Робер, две сватби – по християнски и по датски. Още през 990 г. норманите създават първата ефективна тежка конница, която им помага по-късно при завоюването на Англия. Норманите играят голяма политическа, военна и културна роля в историята на Средновековна Европа.

Нормандия продължава да има важна роля и в по-модерната история. През Втората световна война американски, канадски и британски войски дебаркират в Нормандия и откриват втори фронт във войната срещу нацистка Германия. Десантът в крайна сметка е първата стъпка по пътя на окончотелната победа над нацистка Германия във войната.

Редица плажове в Нормандия все още пазят останки от укрепителните съоражения на нацистка Гермация
Редица плажове в Нормандия все още пазят останки от укрепителните съоръжения на нацистка Гермация

Съвременна Нормандия привлича туристи от цял свят с култура, история, невероятна природа и неустоими кулинарни удоволствия.  Разнообразните исторически турове, живописните колоездачни обиколки и голф курорти са само част от предлаганите забавления, които задоволяват и най-капризните клиенти.

Катедралата в Руан
Катедралата в Руан

Руан е историческата столица на Нормандия. Разположен на брега на Сена, градът впечатлява със съхранените средновековни къщи и улици и привлича туристите с импозантната си готическа катедрала, която е една от най-големите във Франция и с църквата, издигната на мястото на кладата на най-почитаната френска национална героиня – Жана д’Арк.

 

Руан - типична къща в нормандски стил.
Руан – типична къща в нормандски стил

Хавър е дугият голям град в т. нар. Горна Нормандия. Разположен е на устието на Сена. След Втората световна война градът се сдобива с незавидната репутация на най-разрушеното европейско пристанище и възкръсва от пепелта, благодарение на големия архитект и урбанист Огюст Пере, известен още и като магьосникът или поетът на стоманобетона. Хавър е изключение сред многобройните градове в Европа, престроени след войната, заради своята унитарност, заради уважението към историческата структура на града и заради новите технологии на строителство.

Хавър, Нормандия - най-голямото пристанище на Франция
Хавър, Нормандия – най-голямото пристанище на Франция

Той е забележителен пример за най-доброто в следвоенната архитектура, което се базира на добра методология, максимално използване и рециклиране на останките от предишните сгради и на новаторското използване на бетона. През 2005 г. центърът на Хавър влиза в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, което е безспорно признание към модерната архитектура по принцип и в частност – към делото на Огюст Пере.

Honfleur2
Пристанището на град Онфльор

Това, което обаче не бива да се пропуска при една обиколка из Нормандия, е Онфльор. Разположено на устието на Сена, градчето привлича импресионистите още през XIX век с пъстроцветните си къщички, накацали по пристанището, с тесните и стръмни калдъръмени улички и впечатляваща средновековна архитектура.

Honfleur3

Многобройните ресторантчета, барчета и картинни галерии придават допълнителен колорит. Най-голямата забележителност е дървената църква „Св. Екатерина”, построена през XV век. Фасадата наподобява обърнат кораб. Издигната е в памет на моряците, които не са се завърнали от морето.

Saint Catherine wooden church Honfleur
Дървената църква “Св. Екатерина” в Онфльор

Само на 2 км от Онфльор се намира една друга забележителност – мостът Нормандия – чудо на инженерната мисъл на XX век. Построен е в периода 1992-1995 година. С дължината си от 2350 м това е един от най-дългите висящи мостове в света. Ширината е 23 м и движението се осъществява по двупосочен четирилентов път. В най-високата си част е 235 м, а височината на опорите – 215 м.

Le pont de Normandie
Мостът “Нормандия”

Нормандия крие още безброй много изненади, които си заслужават да бъдат открити и я превръщат  в една от най-красивите френски провинции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.