fbpx Skip to main content
Опаковането на Райхстага – една осъществена мечта

Опаковането на Райхстага – една осъществена мечта

На 13.06.2015 г. световноизвестният авангарден творец Христо Явашев стана на 80 години. В края на юни се навършва и друга, много важна годишнина в живота на твореца – 20 години от опаковането на Райхстага в Берлин. В свои интервюта Христо Явашев неведнъж е казвал, че това е едно от най-важните събития в живота му, „реализирана мечта”. Творческият замисъл на българина е осъществен заедно със съпругата му Жан-Клод след 24 години преговори с немските власти. Идеята се ражда през 1971 г., когато американският журналист Майкъл Калън изпраща от Берлин картичка, на която се вижда сградата на Райхстага с провокативното предложение тя да бъде следващото му творение.

Райхстаг. Берлин, Германия
Райхстаг. Берлин, Германия

Кристо не е бил в Берлин и не е виждал зданието на живо. Само няколко дни преди това той отказва да „забули“ Статуята на свободата в Ню Йорк – предложение, дошло директно от кмета на града. В дома на творческия тандем има цяло чекмедже с множество предложения за опаковане на различни исторически и природни забележителности. В идеята, свързана с Райхстага, Явашев открива провокация и силна мотивация: „Ще ви кажа причината да опаковам Райхстага. Роден съм в България, в малко планинско градче. Живях там през ужасните комунистически времена… Впоследствие бях политически бежанец 17 години. Нямах нито гражданство, нито националност. Когато обаче бягаш от нещо, ти продължаваш да си свързан с него. Затова имах силно желание да направя проект, повлиян от източно-западните отношения по време на Студената война. Мястото, където тези отношения се пресичаха, беше Берлин. Защото след Втората световна война градът е бил разделен на четири окупационни зони – британска, френска, американска и съветска. Единствената сграда под общата им юрисдикция е бил Райхстагът. Затова го избрах за моя проект. Освен това, по-рано през 1933 г. Райхстага е бил подпален. Хитлер е преследвал много хора от левицата във връзка с престъплението. И кой е главният обвиняем? Български комунист! Е, ако бях роден в Небраска, Райхстага нямаше да означава нищо за мен.“

Христо Явашев и Жан - Клод
Христо Явашев и Жан-Клод

През 1995 г. тогавашният канцлер на Германия Хелмут Кол категорично застава против идеята за опаковането на Райстага, считайки че “с този акт ще бъде унизен един национален символ”. За начинанието си Христо Явашев получава подкрепата на тогавашната председателка на Бундестага Рита Зюсмут. За да привлекат на своя страна членовете на Бундестага, Кристо и Жан-Клод неуморно убеждават всеки от тях един по един – някои в лични разговори, други пък получават на бюрото си подробни писмени разяснения относно проекта на авантгардистите. Стига се до там, че проектът се предлага на гласуване в Парламента и след 70 минутен дебат е одобрен. Гласували са 591 представители на Бундестага. От тях: 295 са „за“, 226 – „против“, въздържали се – 10. Така опаковането на Райхстага се превръща в първото произведение на изкуството, избрано чрез парламентарен диспут. Веднага след това започва и реализацията му – използват се 100 000 квадратни метра огнеупорна полипропиленова материя, която е подсигурена с алуминиево покритие, и 15 000 м въжета. В монтажа участват 90 професионални катерача и много други помощници. Красиво оформената с амбалаж сграда привлича вниманието на над 5 милиона посетители, които се изреждат през следващите дни. Сградата на Райхстага остава опакована 14 дни. Въпреки настойчивите молби на немските власти, доскорошни противници на проекта, да запазят поне още една седмица творбата си, Кристо и Жан Клод са категорично против и на 7 юли започва разопаковането й. Ню Йорк Таймс пише, че това е монумент на демокрацията, сякаш артистите са превързали раните на Изтока и Запада. Целта е постигната.

Опакованият Райхстаг
Опакованият Райхстаг

Фотографии на забуления Райхстаг могат да се видят на постоянната изложбена експозиция в Райхстага – вече обновен и седалище на парламента на обединена Германия. А Христо Явашев официално обяви своя бъдещ проект за голяма изложба, (творецът е събрал над 400 артефакти) посветена на работата по опаковането на Райхстага. Очакваме я с нетърпение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.