fbpx Skip to main content
Мечтаното пътуване с Ориент Експрес

Мечтаното пътуване с Ориент Експрес

Със сигурност една от мечтите на всеки заклет пътешественик е пътуването с легендарния влак Ориент Експрес. Това незабравимо пътешествие все още се счита за едно от най-впечатляващите и авантюристични изживявания.

В миналото Ориент експрес е луксозен пътнически влак, собственост на Compagnie Internationale des Wagons-lits. Неговото първо пътуване започва на 4 октомври 1883 г., а маршрутът е Париж – Истанбул. За създател на Ориент Експрес се счита белгиецът Жорж Нагелмакерс. Най-силният период на композицията са 20-те и 30-те години на ХХ век. Влакът обаче престава да обслужва редовна линия през 1977 г., но се запазва като сезонна туристическа атракция.

От 1982 г. собственик на влака е частната компания Venice Simplon-Orient-Express.  Влакът изпълнява няколко туристически маршрута, но най-популярният си остава свързващия двата континента – Европа и Азия – маршрут Париж – Истанбул. Днес бляскавите вагони в стил бел епок предлагат това атрактивно пътуване за 5 нощи. Влакът тръгва от същата гара, както в миналото – парижката Gare de L’Еst, преминава през Алпите, Будапеща и Букурещ и стига до Истанбул. Този класически маршрут се осъществява само веднъж годишно. При това по специална заявка, за специални клиенти и на специални цени. Това превръща в истинско събитие спирането му в страните, през които преминава, като от няколко години списъкът включва и България (спирката му е на гара Русе). Пътуването струва между 7 и 10 хиляди евро. Самото заминаване от Париж е също голяма атракция, тъй като определено Ориент Експрес връща времето назад с музиката, звучаща от вагоните и с персонала, който посреща пътниците с бели ръкавици. Всичко напомня за една отдавна отминала елегантност от времената на Бел епок. На фона на динамиката на останалите пътници, обурудвани с модерни телефони и айпади, влакът като че ли се е приготвил за едно пътуване във времето.

Неслучайно го наричат още и грандхотел на колела, тъй като предлага невероятно обслужване. Щастливите пътници са около 100 на брой и биват обслужвани от 50 души персонал. Със сигурност качеството на услугите по време на пътешествието и до днес е най-важният фактор за успеха на Ориент Експрес. Обзавеждането е много луксозно, предимно от дърво и кожа в модерния за времето стил Ар деко. Композицията се състои от общо 15 вагона, от които 7 спални, 3 вагон ресторанта, 1 клуб-бар, 1 вагон-баня със 7 самостоятелни кабини и фризьорски салон и още 3 сервизни вагона. Влакът представлява истински петзвезден хотел на релси, който се движи със скорост 100 километра в час. В трите вагон-ресторанта на влака – „Северна звезда“, „Ориентал“ и„Лазурен бряг“ храната се приготвя от френски готвачи и се сервира от италиански келнери. Това превръща пътешествието в едно истинско кулинарно изживяване.

В „Ориент експрес“ са пътували някои от най-известните и богати личности на ХIХ и ХХ век – Балзак, Флобер, Теофил Готие, Мата Хари, Марлене Дитрих, Кралица Елизабет II, Шарл де Гол и Никита Хрушчов. В него се развива и действието в романа на Агата Кристи „Убийство в Ориент експрес“. И макар в него вече да не пътуват шпиони, филмови актриси и крале, интересът към Ориент Експрес е все така голям. Съвсем наскоро три от вагоните на легендарния влак бяха продадени на търг на частни колекционери, като за тях бе заплатена сумата от половин милион евро. В света са запазени едва 40 вагона от Ориент експрес, което обяснява силния интерес към търга от частни колекционери и организации.

Пожелаваме и на вас едно такова изживяване с Царя на влаковете, където клиентите, макар и за кратко, се превръщат в истински царе!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.