fbpx Skip to main content
Може би най-накрая откриха кой е Джак Изкормвача?

Може би най-накрая откриха кой е Джак Изкормвача?

Джак Изкормвача е псевдоним на сериен убиец, действал в района на Уайтчапъл и други близки на него бедни райони на Лондон през втората половина на 1888 г. Името Джак Изкормвача идва от писмо, известно като „Скъпи шефе“, изпратено в Централната новинарска агенция и твърдящо, че е от самия убиец, подписано „Джак Изкормвача“. След като писмото е публикувано, името добива популярност.

Джак Изкормвача
Джак Изкормвача

Въпреки че има много различни теории за самоличността на този сериен убиец, никой не знае със сигурност кой е бил Джак Изкормвача. Неговите жертви са проститутки, повечето на средна възраст, гърлото им е прерязано и вътрешностите извадени. Броят на жертвите също е спорен. Първите пет се считат класически. Тъй като тези убийства остават неразгадани, се ражда легендата за Джак Изкормвача.

Жертва на Джак Изкормвача
Жертва на Джак Изкормвача

Личността на Джак Изкормвача остава тайна в продължение на 126 г., а заподозрените са почти 100. Сред тях са дори внукът на кралица Виктория Албърт Виктор, херцог Кларънс, бившият премиер либерал Уилям Гладстон и писателят Луис Карол. Има и хипотеза, че зад зверствата стои жена.

Катрин Едоус, петата жертва на Джак Изкормвача
Катрин Едоус, петата жертва на Джак Изкормвача

Легендата за убиеца от Уайтчапъл става постепенно сложна смесица от исторически разследвания и народни предания. Сега обаче е открит шал, с който стопроцентово е била удушена една от жертвите, Катрин Едоус. Шалът бил предоставен за изследване през 2011 година от бизнесмена Ръсел Едуардсън, който го купил на търг. Анализите били проведени от доцента по молекулярна биология към университета в Ливърпул Яри Лоухелайнен.

Той съдържал както ДНК на проститутката, така и на самия убиец. Сравнявайки пробите с тези на заподозрените, докторът категорично потвърдил, че страховитият Джак Изкормвача, от когото цял Лондон треперел в края на XIX век, е полският евреин фризьор Аарон Космински.

Аарон Космински
Аарон Космински

Но дори с тези „неопровержими“ доказателства теориите за самоличността на Джак Изкормвача не престават да се появяват в общественото пространство. Писател твърди, че една от жертвите на серийния убиец е жена му, а проститутките били убити за „прикритие”.

Според тази версия последната жертва на серийния убиец всъщност е съпругата му, която го напуснала, и била крайната цел на серията убийства от XIX век. Тя е представена от автора на нова книга, който смята, че има доказателства, че проститутката Мери Джейн Кели е била негова пралеля и тя е била убита от Франсис Спърцхайм Крейг. Сега, с оглед на развоя на нещата, министерството на правосъдието дава индикации, че ще издаде първото разрешение за ексхумация на жертва на Изкормвача, за да се установи, дали твърденията са истина.

Крейг е бил репортер, отразяващ съдебни дела в Източния край на Лондон, по време на периода, в който убиецът е започнал своите убийства през 1888 г. По думите на д-р Уейн Уестън-Дейвис, фактът, че Мери Кели е била ужасно обезобразена, за разлика от останалите жертви на убиеца, навежда на мисълта, че убиецът е положил допълнително усилия, за да гарантира, че тя никога няма да бъде свързана с него.

Следствието по случая на Ани Чапмън. Ограденият мъж е Франсис Крейг
Следствието по случая на Ани Чапмън. Ограденият мъж е Франсис Крейг

Според „Дейли Телеграф”, Уестън-Дейвис е направил поразителното откритие при опит да разбере какво точно се е случило с неговата изчезнала пралеля Елизабет. Разкритото той описва в книгата си „Истинската Мери Кели”. Според него Мери Кели е псевдоним на Елизабет Уестън Дейвис.

Тя сключва брак с Крейг на Бъдни вечер 1884 г., но няколко месеца по-късно е била забелязана в хотел в лондонския район Кингс Крос с „млад мъж около 22:00 часа вечерта”. Без знанието на Крейг тя е станала проститутка и се е скрила, когато съпругът й разбрал. Именно тогава тя сменила името си на Мери Джейн Кели, за да не може той да я проследи, твърди д-р Уестън-Дейвис. „Има доказателства, че Франсис Крейг е прекарал доста време да я търси в Източната част, дори е наемал частни детективи. Първоначално той е искал да си я върне обратно, но после я намразил”, казва Уестън-Дейвис пред изданието.

Милърс корт на улица "Дорсет", където е убита Мери Джейн Кели, преди и сега
Милърс корт на улица “Дорсет”, където е убита Мери Джейн Кели, преди и сега

Според мнозина и тази теория е само поредната, но едва ли последната от сагата за лукавия изверг, направил за смях лондонската полиция и който вече 126 г. дава плод на фантазиите на звани и незвани криминалисти, писатели, тв сценаристи и режисьори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.