fbpx Skip to main content
Още за Венецианския Карнавал

Още за Венецианския Карнавал

Исторически сведения за венецианския карнавал имаме още от 1094 г., когато е бил на власт дожа Витале Фалиер. Официално този празник се институционализира през 1296 г. В декрет на Сената на Република Венеция се съобщава, че от последния ден преди Великите пости започва карнавалът.

Корените на Карнавала се губят още в древни времена – от Дионисиевия култ до римските Сатурналии, чествания по повод възраждането на природата през пролетта и края на зимата, на които по правило участниците се маскирали. Този период е бил символ на обърнатия с краката надолу свят и затова всичко е било позволено.

Venezia-Carnevale

По време на карнавала хората са се отпускали и са загърбвали строгите правила на католическата църква. Венеция, която била с много силна централна власт, е трябвало да намали по някакъв начин социалното напрежение, да уравновеси бедните с богатите, пък било то и само с една маска на лицето.

В историята на венецианския карнавал има легенди, народни обичаи, църковна ритуалност и театрални герои. Провеждането на концерти, театрални представления, на представления на комедия дел`арте и балове продължават до Блажния вторник, когато е денят за изповед. Карнавалът не е чисто венецианска традиция, подобни фестивали се организират в цяла Италия. Маскарадната част има древен произход – римляните през зимата организирали Фестивал на плодородието, на който граждани и роби носели подобни на днешните маски.

venicecarnival

Най-голям разцвет Карнавалът достига през епохата на Ренесанса. Провеждат се помпозни спектакли, внушителни фиести, шествия, където се разиграват сцени и се създават персонажи в костюми и маски. Уйлям Дийн Хоуел (американски консул във Венеция през 1865 г.) описва карнавала и церемонията по изповядването от 1162 г. до падането на републиката под управлението на Наполеон през 1797 г. В празника са взимали участие дожа, синьорията, сената и посланиците. По времето на празника се е принасял в жертва бик и е имало най-различни развлечения с фойерверки. При завземането на Венеция от Наполеон Карнавалът е забранен и традицията някак замира.

През 1979 г. група чужденци решават да съживят Карнавала със същия дух, с който американците са организирали показни битки за Деня на независимостта или благотворителни маскени балове с костюми и декори от Викторианската епоха.

Carnevale-di-Venezia-2015-maschere

В днешно време празнуването на Карнавала е претърпяло значителни промени. Хиляди туристи от различни националности пристигат по време на карнавалните дни и се събират на площад „Сан Марко“, в най-прекрасния в света салон, за да се похвалят със своите карнавални костюми и маски.

Ако в друго време на годината по площада има сергии с царевица за гълъбите, то, в карнавалните дни, те са заместени със сергии с маски за гостите. Млади художници приканват туристите, за да им нарисуват лицето със специални бои – цената е около 5 евро.

il_volo_dell_angelo_venezia

Малка маска струва около 5-10 евро, а големите  – с цяло лице и пера около 75 евро. Има специализирани магазини за маскарадни облекла, аксесоари, спрейове и конфети. Съществуват и готварски книги с карнавални рецепти – най-известни са т.н. Chiacchere и stracci – пържени тестени изделия, нарязани в различни форми.

Маските са истински произведения на изкуството, направени от маше. Това е материал, направен от пластове мокра хартия, гипс и лепило. Предварително се прави модел от глина, върху който се нанасят тези слоеве и, като изсъхне, се отнема машето и се шлифова с шкурка, след което се оцветява.

Marias

2 мнения за “Още за Венецианския Карнавал

  1. Здравейте.
    След като преди дни видях предната статия за карнавала сега и в тази намирам нови интересни факти за него. Само нещо не ми стана много ясно надявам се да ми отговорите на въпроса. От статията оставам с впечатлението, че от 1797г. до 1979г. карнавала не се е провеждал?
    Иначе и старата статия в блога за венецианските маски е прекрасна. 🙂 Докато тези 2-те от тази година излагат факти за него, то в тази за маските се пише за най-отличителния му белег. 🙂

    1. Здравейте,
      Радваме се, че намирате статиите за интересни 🙂 Действително в периода, който споменавате официално не се е провеждал карнавал. Наполеон го забранява при завладяването на Венеция и традицията се възобновява чак през 1979 г. за радост на венецианци, а и на посетителите от цял свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.