fbpx Skip to main content
Палацо Фарнезе – бисерът на римските дворци

Палацо Фарнезе – бисерът на римските дворци

Дворецът Фарнезе (Palazzo Farnese) – това е въплъщение на сила, могъщество и власт. Външният облик на двореца впечатлява със своята величественост, като нито един дворец в Рим не може да се сравнява с него. Той представлява разкошно здание с правоъгълна форма в ренесансов стил.

 

Историята на двореца започва още в далечната 1495 година, когато Пиетро Ферица продал своя имот на кардинал Алесандро Фарнезе, който скоро след това станал папа Павел III и започнал преустройството му.  Построили двореца като резиденция за семейство Фарнезе.

Портрет на папа Павел III, дело на Тициан
Портрет на папа Павел III, дело на Тициан

В 1517 г. той поканил да работи своя приятел Антонио да Сангало, под чието ръководство били издигнати два етажа. В 1546 г. той починал, но строителството продължил великия Микеланджело. Именно заради строителството на този дворец и доброто отношение към него на папата той останал завинаги в Рим. Микеланджело проектирал третия етаж на вътрешния дворец, балкона над парадния вход и корниза.

Портрет на Микеланджело
Портрет на Микеланджело

В 1564 г. строителството поел Виньола, който проектирал част от предната фасада и арките. В 1589 г. под ръководсвото на талантливия архитект Джакомо делла Порта дворецът бил завършен. Той проектирал западната фасада, която излизала на река Тибър.

Вътрешния двор на двореца
Вътрешния двор на двореца

В края на XVI век болонския художник Анибале Карачи изрисувал галерията, където създал редица фрески в стил барок и класицизъм. След смъртта на папа Павел III дворецът сменил няколко собственика, отдавали го и под наем. За няколко века там живяли кралица Кристина Шведска, испанския инфант, който се оженил за Елизабета Фарнезе, по-късно там живяло и семейството на Бурбоните, крале на Неапол.

Галерията на двореца
Галерията на двореца

След обединението на Италия, дворецът бил предаден на французите за посолство за срок от 99 години, за което италианската държава поискала като наем символичната сума от 1 лира.

Дворецът като посолство на Франция
Дворецът като посолство на Франция
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.