fbpx Skip to main content
Мистерия и съдба – що е то Палио в Сиена

Мистерия и съдба – що е то Палио в Сиена

Сиена е един от най-привлекателните градове в Италия, който, в сърцето на Тоскана, живее в опиянение сред неповторима природна красота, внушителна архитектура и славна история. Градът е известен най-вече със своето Палио. Опростено го определят като конно състезание, като фолклор. Но сиенците го приемат като свещен ритуал, много сериозно събитие и най-вече като израз на неповторимата организация на града.

Post 1.1

Възникналият още през античността град, издигнал се като един от най-могъщите градове-държави през Средновековието, родина на първата банка в Европа, когато сиенските банкери давали заеми на френските крале, се разделя исторически на райони или квартали, наричани контради. Жителите на града се раждат в Сиена, но живеят и принадлежат на своята контрада. Външни хора се приемат рядко в общността на контрадата с тежки, почти масонски ритуали. Не можеш да напуснеш или да смениш своята контрада, дори ако си смениш жилището или се ожениш другаде – това би било равносилно на държавна измяна и биваш отхвърлен от общността. В добро и в зло, човек живее в общността на контрадата.

Post 1.2

Днес Сиена е разделена на 17 контради с имена, които са исторически символи за всяка от тях и с древни гербове, всеки от които има своя символ: орел, гъсеница, кукумявка, охлюв, дракон, жираф, таралеж, еднорог, вълчица, мида, гъска, вълна, пантера, гора, костенурка, кула, козя долина.Най-вълнуващото преживяване в годината са двете издания на Палио – на 2 юли, в чест на Богородицата на Провенцано (чудотворна икона в Сиена) и на 16 август, в чест на Възнесение Богородично.

tha start of the race

Наименованието Палио означава знаме, църковна хоругва, това е наградата за победителя. Историческите корени на ритуала са много стари, има сведения от 1238 г, т.е. от XIII век, но вероятно е съществувал поне век по-рано. Родее се с широко разпространените през Средновековието рицарски турнири и всякакви народни игри и празници. Подобни празници са запазени или възстановени и днес в десетки италиански градове, много от тях също се наричат Палио, макар сценарият на събитията да е различен.

Post 1.4

За разлика от други подобни събития, в Сиена традицията на Палио никога не е прекъсвана, затова в никакъв случай не е приемана от сиенци като туристическа атракция, това е тяхната история и тяхното настояще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.